Vanoers.nlCorporate FinanceScherpere kredietvoorwaarden

Scherpere kredietvoorwaarden 

Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat het voor bedrijven in het eerste kwartaal lastiger is gemaakt om geld te lenen. Dit komt voort uit een enquête onder 143 banken. De verwachting is dat de leenvoorwaarden in het komende kwartaal nog verder worden aangescherpt.

Scherpere kredietvoorwaarden

Het Financieel Dagblad stelde afgelopen maand dat de banken sinds 2012, ten tijde van de Europese schuldencrisis, niet meer zo streng zijn geweest. Door de huidige onzekere tijd vragen kredietverstrekkers bedrijven meer onderpand voor een lening. Met name voor risicovollere leningen worden eveneens hogere rentes gevraagd. Een trend in de gehele Eurozone is dat er meer kredietaanvragen worden afgewezen. Met name aan het begin van de coronacrisis hebben wij verschillende bedrijven gesproken, waarbij een kredietaanvraag is afgewezen. Kredietverstrekkers waren extreem terughoudend door de onzekere tijd en de onduidelijke risico’s welke Corona met zich mee bracht.

Op Duitsland en Italië na is de vraag naar bedrijfskredieten in de Eurozone sterker afgenomen tijdens de lock-down. Ondernemers stellen investeringen veelal uit door Corona, waardoor de financieringsbehoefte eveneens wordt uitgesteld. Daarnaast zijn er verschillende steunmaatregelen vanuit de overheid voor het midden- en kleinbedrijf waardoor een onderneming minder snel een beroep doet op een financier.

De verwachting van de banken is dat in het tweede kwartaal de vraag naar bedrijfskredieten enig herstel zal laten zien. Kredietverstrekkers zijn minder terughoudend dan aan het begin van de coronacrisis, maar nog steeds kritisch. Gezien de verwachte toenemende vraag naar bedrijfskredieten in combinatie met de strengere eisen vanuit de kredietverstrekkers is het des te meer van belang om vooraf een gedegen bedrijfsplan op te stellen. Hierin is een duidelijke onderbouwing omtrent de impact van Corona van belang en een schets van de situatie na Corona. Bespreek uw financieringsbehoefte en bedrijfsplan met één van onze financieringsspecialisten. Door een check van een onafhankelijke adviseur kunnen de plannen verder scherp worden gesteld en dit geeft de kredietverstrekker comfort in de kredietverstrekking waarmee de slagingskans van uw financieringsaanvraag wordt verhoogd.

Wilt u mee weten over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

Bron: FD.nl

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Joost Akkermans
Joost Akkermans | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Ik help u graag verder!