Vanoers.nlBusiness SolutionsDe voordelen van een ERP-systeem

De voordelen van een ERP-systeem 

Voordelen ERP-systeem

Een ERP-systeem, afkorting voor Enterprise Resource Planning, is een systeem waarin alle bedrijfsprocessen samenkomen. Dit wil zeggen dat het software is waarin alle belangrijke informatie van verschillende afdelingen van een organisatie wordt vastgelegd. Van HR, het uitbetalen van medewerkers tot het schrijven van uren op projecten, beheren van klanten/relaties in CRM, sales en de financiële administratie. Waar vroeger afdelingen met aparte systemen, tools of processen werkten, is het tegenwoordig mogelijk om dit samen te voegen binnen één systeem. Maar wat zijn de voordelen van ERP-software? En ook niet onbelangrijk, wat zijn de nadelen van een ERP-systeem?

Het ERP-systeem

Werkt u met verschillende softwarepakketten binnen uw organisatie? Dan zult u merken dat samenwerking tussen verschillende afdelingen lastig is en het delen van gegevens vaak via documenten per mail gaat of via onstabiele koppelingen van diverse pakketten aan elkaar. Een inefficiënte, foutgevoelige en tijdrovende klus. Door het gebruik van een ERP-systeem of softwarepakket kunnen alle afdelingen in dezelfde tool werken, waarbij alle bedrijfsprocessen meer gestroomlijnd worden en samenkomen in één ERP-systeem.

Waarom een ERP-systeem?

Een ERP-systeem, mits goed geïmplementeerd, kan zorgen voor gestroomlijnde processen en dat leidt automatisch weer tot tevreden medewerkers en klanten. Data is op ieder moment van de dag voor iedereen beschikbaar. Daarnaast is het mogelijk om bedrijfsprocessen te automatiseren wat voor tijdwinst zorgt.

Een ERP-oplossing is voor iedere organisatie interessant wanneer u behoefte heeft aan een efficiëntere bedrijfsvoering en geautomatiseerde en inzichtelijke bedrijfsprocessen.

Voordelen van een ERP-systeem

Wanneer u kiest om over te stappen naar één ERP-systeem dan biedt dat verschillende voordelen voor uw organisatie:

 • Verbeterde efficiëntie; het stroomlijnen en automatiseren van bedrijfsprocessen.
 • Betere besluitvorming; realtime inzicht in resultaten en dat helpt bij het nemen van betere beslissingen.
 • Hogere productiviteit; gegevens zijn makkelijker toegankelijk en het kan taken automatiseren.
 • Betere controle en beheer; het kan helpen bij het beheren van financiële gegevens en het bijhouden van budgetten.
 • Kostenbesparing; kosten kunnen worden bespaard door processen te stroomlijnen, workflows te automatiseren en de efficiëntie te verbeteren.
 • Verbeterde samenwerking; het systeem deelt informatie tussen verschillende afdelingen wat zorgt voor een betere samenwerking.
 • Verhoogde flexibiliteit; het systeem kan aangepast en geconfigureerd worden aan de behoeften van uw organisatie.
 • Schaalbaarheid; ERP-systemen zijn ontworpen om schaalbaar te zijn en kunnen worden aangepast aan de groeiende behoeften van uw organisatie.
 • Verhoogd concurrentievoordeel; door bedrijfsprocessen te optimaliseren kan de kwaliteit van producten en diensten verbeterd worden en dit verhoogd de klanttevredenheid.
 • Hogere medewerkerstevredenheid; door transparantie en minder administratief werk.

Kortom, een ERP-systeem kan organisaties helpen om hun bedrijfsvoering te verbeteren, de efficiëntie te verhogen, kosten te besparen en betere beslissingen te nemen.

Nadelen van een ERP-systeem

Het kiezen voor een ERP-systeem biedt veel voordelen, maar daartegenover staan ook een paar nadelen. Daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken en de voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten. Nadelen zijn onder andere:

 • Het implementatietraject, de duur van dat traject en de bijkomende kosten.
 • Het is een langdurig proces en het zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Hiervoor moet de tijd worden genomen. Er zal altijd beheer plaats vinden op het systeem en dat dient geborgd te worden.
 • Een dergelijk traject heeft een grote impact op de hele organisatie. De implementatie vraagt veel tijd van de medewerkers. Zij kunnen dat er niet even bij doen.
 • Het heeft een grote impact op medewerkers. Automatisering van werkzaamheden kan soms lastig zijn voor medewerkers. Daarnaast vinden sommigen het moeilijk als processen die al jaren hetzelfde zijn veranderen. Het is belangrijk om dit mee te nemen in uw afweging. Zijn medewerkers bereid mee te groeien en kunnen ze de veranderingen aan? Verwachtingsmanagement is hierbij erg belangrijk. Neem medewerkers vroegtijdig mee in het proces.

Wat komt erbij kijken?

Zoals hierboven te lezen komt er veel kijken bij het overstappen naar een ERP-systeem. Het is geen eenvoudige beslissing. Het is belangrijk dat u in kaart brengt of uw organisatie ‘klaar is’ om een eventuele overstap te maken. Heeft u de financiële middelen? Heeft u de tijd voor het implementatietraject? En is er voldoende bereidheid bij uw medewerkers om een overstap te maken?

Is het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ dan komt u bij de volgende stap. Het kiezen van een goed ERP-systeem. Er zijn tal van ERP-systemen op de markt, met ieder hun eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste bij de keuze is kijken naar uw concrete bedrijfsdoelen. Wat wilt u bereiken in de komende jaren en wat is hiervoor nodig? Hierdoor wordt het selectieproces eenvoudiger. Een ERP-systeem moet aansluiten bij uw eisen en bedrijfsdoelen. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Durf vooruit te kijken en te dromen.

ERP-software van AFAS

Eén ERP-systeem waar vaak voor wordt gekozen is AFAS. Bent u benieuwd of AFAS aansluit bij uw bedrijfsdoelen en een geschikt ERP-systeem is voor uw organisatie? Onze specialisten kunnen u adviseren!

Hulp nodig bij de keuze om over te stappen op een ERP-systeem?

Kortom, ERP-systemen bieden veel voordelen voor organisaties van alle soorten en maten. Door hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen, workflows te automatiseren en de efficiëntie te verbeteren, kunnen organisaties hun productiviteit en winstgevendheid verhogen, terwijl ze ook betere beslissingen kunnen nemen en klanten beter kunnen bedienen.

Twijfelt u om over te stappen op een ERP-systeem? Of heeft u hulp nodig bij de keuze om over te stappen op een ERP-systeem? De specialisten van Van Oers kunnen u helpen, adviseren en ondersteunen. Neem vrijblijvend contact op.

Marjolijn Wolst
Marjolijn Wolst - Boshoven
Directeur
Van Oers AFAS Consultancy

Hulp nodig bij uw ERP-systeem AFAS Profit?

Efficiënt werken begint met de juiste software en het optimaal inrichten van die software. Met AFAS Profit zorgt u ervoor dat u meer inzicht krijgt in uw bedrijfs- en administratieve processen en kunnen deze processen bovendien geautomatiseerd worden.
Meer informatie
AFAS Consultancy

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marjolijn Wolst - Boshoven
Marjolijn Wolst - Boshoven | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.