Vanoers.nlBusiness SolutionsUw jaarafsluiting in AFAS Profit

Uw jaarafsluiting in AFAS Profit 

Uw jaarafsluiting in AFAS Profit

Het einde van 2022 nadert; nog 3 weken te gaan. Een drukke periode die in het teken staat van budgetrondes en jaarafsluitingen en -overgangen. Dit betekent ook voor de AFAS omgeving dat het oude jaar moet worden afgesloten en het nieuwe jaar klaargezet kan worden. Hieronder hebben we een aantal tips & tricks op een rijtje gezet voor AFAS Payroll.

Einddatum urenregistratie

De einddatum urenregistratie bepaalt in welke periode declaraties worden meegenomen. TWK-mutaties gaan niet over het jaar heen, daarom maak je voor declaraties over het jaar heen een correctieperiode aan.

Werkkosten

Zorg dat de vergoedingen en verstrekkingen die u binnen de vrije ruimte wilt laten vallen van de werkkostenregeling, vastgelegd zijn in het salarisbewerkingsplan. In zowel het salarisverwerkingsplan van december als januari kunnen de werkkosten worden gevuld. Hierbij twee kanttekeningen:

  • Als wordt afgerekend in december dan wordt het daadwerkelijke bedrag aan werkkosten ingevuld in december en geeft u in januari en februari nul op.
  • Correcties moeten gedaan worden in de periode waar het bedrag is ingevuld.

Accorderen reguliere perioden

Een nieuw jaar kan niet worden opgestart zonder dat het huidige jaar is afgesloten. Zorg ervoor dat alle (openstaande) perioden van het loonjaar zijn geaccordeerd.

TWK vanaf periode 1 in de testomgeving

Voor het afsluiten van het loonjaar dienen vanaf periode 1 TWK-mutaties te worden geïnitieerd in een recente testomgeving met de laatste cao van 2022. Voor medewerkers waarbij correcties van toepassing zijn start u ook in de productieomgeving een TWK. Hierbij is het advies om de TWK-mutaties te verlonen in een correctieperiode zodat het loonjaar volledig verwerkt is en wordt voorkomen dat in een jaar overschrijdende correctieperiode TWK-mutaties worden verloond die nog niet eerder zijn meegegaan.

Jaaropgaven

De ‘digitale jaaropgave salariswijzer’ of de ‘digitale jaaropgave’ in Profit kan gebruikt worden voor het genereren van de jaaropgaven. Deze jaaropgaven genereren per nummer inkomstenverhouding een aparte jaaropgave.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? De specialisten van Van Oers staan u bij.  Neem contact op via onderstaande button of per e-mail: info@vanoers.nl.

Marjolijn Wolst
Marjolijn Wolst - Boshoven
Directeur
Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marjolijn Wolst - Boshoven
Marjolijn Wolst - Boshoven | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.