Vanoers.nlDga en familiebedrijven, Agro, BelastingadviesWetsvoorstel ter implementatie UnieKOR naar Tweede Kamer

Wetsvoorstel ter implementatie UnieKOR naar Tweede Kamer 

Wetsvoorstel ter implementatie UnieKOR naar Tweede KamerWetsvoorstel ter implementatie UnieKOR naar Tweede Kamer

Per 1 januari 2025 zal de kleine ondernemingsregeling (KOR) op Europees niveau gewijzigd worden. De richtlijn met een set aan nieuwe regels zal uiterlijk 31 december 2024 moeten worden doorgevoerd in de nationale wetgeving van alle lidstaten. Inmiddels heeft Staatssecretaris Van Rij van Financiën het wetsvoorstel ‘Wet implementatie richtlijn kleineondernemersregeling’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel betreft een implementatie van de EU-richtlijn kleineondernemersregeling, de zogenoemde UnieKOR.

Algemeen

De EU-richtlijn verplicht lidstaten het mogelijk te maken dat een kleine ondernemer de kleineondernemersregeling (KOR) van een andere lidstaat kan toepassen, als deze andere lidstaat een dergelijke regeling kent. Hierdoor wordt het mogelijk dat een Nederlandse btw-ondernemer gebruikmaakt van de KOR in een andere staat en een btw-ondernemer uit een andere lidstaat gebruik kan maken van de Nederlandse KOR. Via de EU-richtlijn worden de btw-regels, zo ook voor de KOR, van de lidstaten zoveel mogelijk geüniformeerd.

Wijzigingen ten opzichte van het conceptvoorstel

In een eerder artikel, Contouren nieuwe KOR per 2025, hebben wij u al geïnformeerd over deze nieuwe regeling. De contouren uit het conceptwetsvoorstel zijn nog steeds nagenoeg actueel, zoals nu blijkt. Het ingediende wetsvoorstel wijkt dus inhoudelijk niet op veel punten af van het conceptwetsvoorstel. De enige materiële wijziging betreft de wijziging van de omzetgrens (voor de volledigheid, de omzet exclusief btw) voor de vrijwillige niet-registratiegrens voor de zeer kleine ondernemer van € 1800 naar € 2200. Verder zijn er nog wat minimale tekstuele aanpassingen gedaan.

De nieuwe regels moeten nog doorgevoerd worden in de Nederlandse wetgeving en gaan in per 1 januari 2025. Nadat het wetsvoorstel is behandeld in de Tweede Kamer, zal het wetsvoorstel ook nog moeten worden behandeld in de Eerste Kamer. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte en zullen u tijdig informeren over de exacte inhoud van de UnieKOR.

Meer informatie?

Mocht u betrokken zijn bij een soortgelijke casus, dan denken wij graag met u mee. U kunt contact opnemen met onze specialisten via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!