Vanoers.nlTransport en logistiek, Belastingadvies, Food en retailVerlegging btw binnen driehoekstransacties en factuurvereisten: een update

Verlegging btw binnen driehoekstransacties en factuurvereisten: een update 

Verlegging btw driehoekstransacties

Op 8 december jl. heeft het Hof van Justitie beslist dat voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling het niet voldoende is dat ondernemer B de zinssnede ‘van btw vrijgestelde intracommunautaire driehoekstransactie’ op de factuur heeft vermeld. Het Hof van Justitie oordeelt dat ondernemer B ‘btw verlegd’ op de factuur moet vermelden. Dit zodat de uiteindelijke afnemer weet dat hij/zij degene is die btw moet voldoen bij de Belastingdienst.

De zaak

Voor meer uitleg over de werking van de vereenvoudigde ABC-regeling en een omschrijving van de specifieke procedure verwijzen wij u graag terug naar ons vorige artikel.

Relevantie voor de praktijk

Na de eerdere conclusie van de Advocaat-Generaal, stelt ook het Hof van Justitie dat ondernemer B voor het toepassen van de vereenvoudigde ABC-regeling verplicht ‘btw verlegd’ op de factuur dient te vermelden. Mocht u als ondernemer betrokken zijn bij een goederentransactie waarbij de vereenvoudigde ABC-regeling wordt toegepast, dan adviseren wij u hier rekening mee te houden.

Op de website van de Belastingdienst, en in het besluit ‘Omzetbelasting, administratieve, facturerings- en andere verplichtingen’ van de staatssecretaris (hierna: ‘het besluit’), is tot op heden vermeld dat ook voldoende is om de vermelding ‘intracommunautaire levering’ op de factuur te vermelden. Het is na het oordeel van het Hof van Justitie maar zeer de vraag of deze vermelding inderdaad nog voldoende is voor het toepassen van de vereenvoudigde ABC-regeling. Het is daarom ook onze verwachting dat de website van de Belastingdienst en het besluit op korte termijn zal worden aangepast.

Zelfs zolang de website en het besluit nog niet zijn aangepast, bent u niet helemaal ‘veilig’ als u als partij B de tekst ‘btw verlegd’ niet op de factuur vermeldt. Het land waar de goederen heen gaan zou namelijk – onder verwijzing naar dit recente arrest – kunnen stellen dat u de vereenvoudigde ABC-regeling niet mag toepassen. Gevolg: u moet een btw-nummer aanvragen in het betreffende land.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!