De vereenvoudigde ABC-regeling – hoe zit dat ook alweer?
Bij een reguliere ABC-levering verkoopt ondernemer A (gevestigd in land A) goederen aan ondernemer B (gevestigd in land B), die deze goederen weer doorverkoopt aan ondernemer C (gevestigd in land C). De goederen gaan rechtstreeks van A naar C. Ervan uitgaande dat het vervoer in schakel A-B plaatsvindt, verricht A een intracommunautaire levering in land A en B een intracommunautaire verwerving in land C. B dient zich hiervoor in land C te registreren.
De toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling voorkomt dat B zich in land C dient te registeren. In plaats daarvan kan B een factuur zonder btw aan C uitreiken met vermelding “btw-verlegd” o.g.v. artikel 197 Btw-Richtlijn. Ondernemer C dient vervolgens zelf op aangifte in land C verlegde btw te voldoen.
De omschrijving van de zaak
In de procedure staat de Oostenrijkse onderneming Luxury Trust Automobil GmbH (“LTA”) centraal. LTA (partij B) houdt zich bezig met de verkoop van luxevoertuigen. LTA heeft in 2014 voertuigen gekocht van een Britse leverancier (partij A) met het idee deze door te verkopen aan een afnemer in Tsjechië (partij C). De goederen worden rechtstreeks van de UK naar Tsjechië geleverd, waarbij het vervoer door LTA wordt geregeld. LTA heeft als doel de vereenvoudigde ABC-regeling toe te passen en reikt daarom een drietal facturen zonder btw uit aan de afnemer in Tsjechië. Bij de facturatie vermeldt LTA enkel het volgende op de facturen: “van btw vrijgestelde intracommunautaire driehoekstransactie”. Volgens de Oostenrijkse Belastingdienst had voor toepassing van de ABC-regeling op de facturen echter moeten worden vermeld dat de btw was verlegd. Het gevolg hiervan is dat LTA verwervings-btw in Oostenrijk dient aan te geven, omdat de Britse leverancier op haar verkoopfacturen het Oostenrijkse btw-nummer van LTA heeft vermeld.
De conclusie van de A-G
De A-G is van mening dat de enkele vermelding “van btw vrijgestelde intracommunautaire driehoekstransactie” op de factuur niet voldoende is voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling. De vermelding btw-verlegd is namelijk nodig om de uiteindelijke afnemer te informeren dat hij/zij degene is die btw moet voldoen bij de Belastingdienst.
Relevantie in de praktijk
Hoewel de conclusie van de A-G naar onze mening nogal strikt in de leer is (de factuurvermelding ‘driehoekstransactie’ is naar onze mening immers een duidelijke verwijzing naar de vereenvoudigde ABC-regeling), is de afdronk van de conclusie wel helder. Het is – ter voorkoming van btw-risico’s – van belang dat partij B bij een vereenvoudigde ABC-transactie altijd de vermelding ‘btw verlegd’ op zijn factuur aan partij C vermeldt.
Conform Nederlands beleid wordt de soep nog niet zo heet gegeten. Hieruit vloeit namelijk voort dat het (vooralsnog) wél voldoende is dat de factuur van partij B aan partij C slechts de vermelding ‘intracommunautaire levering’ of ‘verlegging vereenvoudigde ABC-regeling’ bevat. Mocht het Hof van Justitie EU de A-G Conclusie volgen, dan is het afwachten of het Nederlandse beleid wordt aangepast.
Meer informatie?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.