Vanoers.nlTransport en logistiek, BelastingadviesMelding ‘intracommunautaire levering’ niet meer voldoende voor toepassing vereenvoudigde ABC-levering

Melding ‘intracommunautaire levering’ niet meer voldoende voor toepassing vereenvoudigde ABC-levering 

Melding ‘intracommunautaire levering’ niet meer voldoende voor toepassing vereenvoudigde ABC-levering

Op 2 september 2023 is het besluit ‘Omzetbelasting, administratieve-, facturerings-, en andere verplichtingen’ aangepast. Tot 2 september was goedgekeurd dat voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling partij B in plaats van “btw verlegd”, ook  “intracommunautaire levering” op de factuur mocht vermelden. Deze goedkeuring is ingetrokken naar aanleiding van de HvJ-zaak Luxury Trust Automobil GmbH. We lichten dit graag verder toe.

Vermelding ‘btw-verlegd’ op factuur

Voorheen kenden we in Nederland de goedkeuring dat vermelding van ‘intracommunautaire levering’ op de factuur tussen partij B en partij C voldoende was om de vereenvoudigde ABC-regeling toe te kunnen passen. Met ingang van 2 september jl. is deze goedkeuring van de Staatssecretaris komen te vervallen en mag enkel de term ‘btw-verlegd’ worden gebruikt om de vereenvoudigde ABC-regeling toe te passen. Wanneer niet aan deze factuurvereiste voldaan wordt, mag de vereenvoudigde ABC-regeling niet worden toegepast. Het gevolg is dat u in Nederland btw verschuldigd bent omdat de buitenlandse leverancier aan uw Nederlandse btw-nummer heeft gefactureerd. Daarnaast moet u een btw-nummer aanvragen in het betreffende land waar de goederen zijn afgeleverd, en aldaar btw-aangiften indienen.

Voor een verdere toelichting van de vereenvoudigde ABC-regeling en de zaak Luxury Trust Automobil GmbH verwijzen wij graag terug naar ons eerdere artikel.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!