Vanoers.nlBelastingadviesUpdate: btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning volgens Hoge Raad niet mogelijk

Update: btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning volgens Hoge Raad niet mogelijk 

Update btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning

In onze vorige update van 8 december 2020 verwezen wij naar een conclusie van de A-G waaruit volgt dat een zonnepaneelhouder ‘extra’ btw-aftrek heeft voor bouwkosten van een nieuwbouwwoning. Inmiddels heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan waarin de A-G niet wordt gevolgd in haar conclusie. Kortom, een zonnepaneelhouder heeft geen ‘extra’ btw-aftrek voor bouwkosten van een nieuwbouwwoning.

 

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad laat het oordeel van het Hof in stand. Btw-aftrek is niet mogelijk aangezien een onvoldoende direct causaal verband bestaat tussen de woning en de zonnepanelen. De kosten voor het perceel en het woonhuis zouden hoe dan ook zijn gemaakt, ook als de zonnepanelen niet waren aangeschaft. Deze kosten zijn volgens de Hoge Raad zodoende niet gemaakt voor het opwekken en leveren van energie tegen vergoeding. Door het ontbreken van het rechtstreekse verband heeft de inspecteur dus terecht de btw-aftrek geweigerd.

Gevolgen praktijk

‘Extra’ btw-aftrek voor zonnepaneelhouders ter zake van bouwkosten van een nieuwbouwwoning is in beginsel dus niet mogelijk. Kunt u echter met objectieve gegevens onderbouwen dat extra bouwkosten zijn gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen dan is dit mogelijk anders. Neem in dat geval vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze statusupdate? Of wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!