Vanoers.nlBelastingadviesUpdate: btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning volgens AG mogelijk

Update: btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning volgens AG mogelijk 

Update btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning

In onze vorige update van 21 februari 2020 verwezen wij naar een zaak bij de Hoge Raad die er mogelijk toe zou leiden dat btw op bouwkosten van een nieuwbouwwoning teruggevraagd kan worden. Inmiddels heeft de A-G een conclusie genomen in deze zaak waaruit volgt dat teruggaaf inderdaad mogelijk is (conclusie A-G 30 oktober 2020, nr. 19/02837).

Procesverloop

De inspecteur is van mening dat alleen de zonnepanelen als btw-ondernemer gebruikt worden en btw-aftrek voor bouwkosten van de nieuwbouwwoning niet mogelijk is.

De Rechtbank daarentegen oordeelt dat btw-aftrek wel mogelijk is. In de berekening van de hoogte van de teruggaaf moet het dakoppervlak waarop de zonnepanelen liggen meegenomen worden.

Het Hof oordeelt vervolgens dat btw-aftrek niet mogelijk is. Dit omdat er een onvoldoende direct causaal verband bestaat tussen de woning en de zonnepanelen. Zo is niet gebleken dat de kosten van de woning zijn opgenomen in de prijs die belanghebbende ontvangt voor de levering van elektriciteit.

Conclusie A-G

De A-G is van mening dat zowel de zonnepanelen als de nieuwbouwwoning waarop die panelen liggen als btw-ondernemer zijn aangekocht. De woning wordt feitelijk en meer dan volstrekt verwaarloosbaar voor een economische activiteit gebruikt. Het Hof is te strikt door bewijs te verlangen dat de kosten van de woning zijn doorberekend in de prijs voor de levering van elektriciteit. De btw op bouwkosten van de nieuwbouwwoning komt dus voor aftrek in aanmerking. De A-G geeft aan dat de zonnepanelenexploitant aan de hand van schattingen aannemelijk moet maken welk deel van de btw op de bouwkosten voor aftrek in aanmerking komt. Daarbij moet uitgegaan worden van het werkelijk gebruik van de woning waarbij het te ver gaat om een berekening te verlangen op basis van objectief en nauwkeurig vast te stellen gegevens. Vandaar dat uitgegaan mag worden van een schatting. De A-G adviseert de Hoge Raad om de zaak terug te verwijzen naar het Hof voor een daadwerkelijke berekening.

Uitstellen aanmelden als btw-ondernemer

Gaat de Hoge Raad de A-G volgen in haar conclusie? Wij wachten de uitspraak van de Hoge Raad met interesse af. Tot die tijd verwijzen wij voor het veiligstellen van rechten naar onze eerdere update van 21 februari 2020. Daarin schetsen wij de optie van het uitstellen van de aanmelding als btw-ondernemer. Let wel, de teruggaaf wordt daarmee ook uitgesteld. Bent u al btw-ondernemer dan is procederen de enige optie wetende dat de Belastingdienst verzoeken om het bezwaar aan te houden momenteel direct afwijst.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze statusupdate? Of wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends
Btw specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

anja vriends
Anja Adriaensen - Vriends | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.