Vanoers.nlBelastingadviesUpdate btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning

Update btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning 

Update btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning

Wij krijgen naar aanleiding van ons artikel van 22 oktober 2019 geregeld vragen over de mogelijkheid om btw terug te vragen over de bouwkosten van de nieuwbouwwoning. Hierbij een korte statusupdate.

Status op dit moment

Op dit moment wijst de Belastingdienst verzoeken om teruggave van btw op bouwkosten van een nieuwbouwwoning af. Dat wil zeggen dat slechts de btw op aanschaf en installatie van de zonnepanelen teruggevraagd kan worden. De reden dat dergelijke verzoeken worden afgewezen is omdat de Belastingdienst de stelling inneemt dat de uitspraak van de Hoge Raad van 27 september 2019 niet van toepassing is op situaties van na 2011.

Er ligt momenteel nog een andere zaak bij de Hoge Raad die er mogelijk wel toe leidt dat btw op bouwkosten van een nieuwbouwwoning teruggevraagd kan worden. Wij achten de kans op een dergelijke uitspraak gezien de recente jurisprudentie van lagere rechters echter gering.

 

Bezwaar maken

Recent is ook gebleken dat het maken van bezwaar tegen de teruggaafbeschikking (die ziet op teruggaaf van btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen) met het verzoek om het bezwaar aan te houden totdat de Hoge Raad in de lopende zaak heeft beslist, direct door de Belastingdienst wordt afgewezen. Het bezwaar wordt dus niet aangehouden tot aan de uitspraak van de Hoge Raad, waardoor men dus bereid moet zijn om te procederen.

 

Uitstellen teruggaafverzoek

Het is ons inziens wel mogelijk om het indienen van het teruggaafverzoek uit te stellen zodat wellicht in de tussentijd de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan. Let wel, hierdoor wordt ook de uitbetaling van btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen uitgesteld. Hiervoor is van belang of de zonnepanelen zijn aangeschaft in 2019 of in 2020. Aanmelding als btw-ondernemer en daarmee het verzoek om uitreiking van een btw-aangifte (via het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’) moet namelijk gebeuren binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

Aanschaf zonnepanelen in 2019 ⇒ aanmelding als btw-ondernemer uiterlijk 30 juni 2020.

Aanschaf zonnepanelen in 2020 ⇒ aanmelding als btw-ondernemer uiterlijk 30 juni 2021.

Door het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ dus later in te sturen kan de uitspraak van de Hoge Raad worden afgewacht. Zoals hiervoor reeds opgemerkt wordt daardoor echter de uitbetaling van de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen ook uitgesteld.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze statusupdate? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends
Btw specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

anja vriends
Anja Adriaensen - Vriends | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.