Vanoers.nlBelastingadviesSamenwerkingsverbanden btw – eHerkenning niet mogelijk

Samenwerkingsverbanden btw – eHerkenning niet mogelijk  

Samenwerkingsverbanden btw

Samenwerkingsverbanden voor de btw zonder KVK-nummer kunnen geen eHerkenning aanvragen (bijvoorbeeld bij verhuur van onroerend goed indien geen ondernemingsactiviteit voor de inkomstenbelasting). Het gevolg is dat zij de btw-aangiften vanaf 1 januari 2022 niet kunnen indienen via het nieuwe ondernemersportaal van de Belastingdienst ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Dit artikel schetst de mogelijkheden voor het doen van btw-aangiften vanaf 1 januari 2022 in dergelijke situaties.

 

Mijn Belastingdienst Zakelijk

Vanaf 1 januari 2022 wordt het oude ondernemersportaal vervangen door Mijn Belastingdienst Zakelijk. Recent heeft de Belastingdienst ondernemers hierover actief per brief geïnformeerd. Zie hierover ook ons vorige artikel.

Geen eHerkenning? Mogelijke opties indienen btw-aangiften

Samenwerkingsverbanden voor de btw zonder KVK-nummer kunnen geen eHerkenning aanvragen en dus ook niet inloggen in het nieuwe ondernemersportaal van de Belastingdienst. Tot voor kort leek het erop dat er maar twee opties resteerden voor het indienen van de btw-aangiften vanaf 1 januari 2022:

  1. Door een intermediair via een machtiging;
  2. Zelf indienen via aanschaf van (een gebruikerslicentie op) aangiftesoftware.

Recent heeft de Belastingdienst echter op haar website vermeld dat ondernemers die zich niet kunnen inschrijven in het Handelsregister van de KVK voorlopig nog gebruik kunnen maken van het oude ondernemersportaal (= inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord). Let wel, ons is niet bekend hoe lang dit mogelijk blijft.

Compensatieregeling?

Momenteel bestaat er een compensatieregeling voor situaties waarin de loonaangifte of aangifte vennootschapsbelasting wegens het niet kunnen aanvragen van eHerkenning gedaan moet worden via een intermediair of aan de hand van aangiftesoftware. Deze compensatieregeling geldt voor aangiften 2020 en 2021. De compensatie bedraagt maximaal € 450 inclusief btw per kalenderjaar.

Op dit moment is ons niet bekend of deze compensatieregeling verlengd gaat worden (en dus van toepassing gaat zijn op aangiften 2022) en nog belangrijker, of deze regeling ook gaat gelden voor indiening van btw-aangiften. Uiteraard houden wij dit in de gaten en komen wij met een update in het geval hierover meer bekend wordt.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze statusupdate? Of wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!