Vanoers.nlBelastingadviesVanaf 1 januari 2022: indienen btw-aangiften niet meer mogelijk via oude ondernemersportaal

Vanaf 1 januari 2022: indienen btw-aangiften niet meer mogelijk via oude ondernemersportaal  

Vanaf 1 januari 2022 wordt het oude ondernemersportaal vervangen door Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vanaf die datum kunnen btw-aangiften alleen nog maar via Mijn Belastingdienst Zakelijk ingediend worden. Recent heeft de Belastingdienst ondernemers hierover actief per brief geïnformeerd. Onderneem dan ook tijdig actie waar nodig!

Wat verandert er?

Waar voorheen btw-aangiften ingediend werden via het ondernemersportaal aan de hand van de door de Belastingdienst verstrekte inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) kan dat vanaf 1 januari 2022 enkel nog via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Een eenmanszaak kan inloggen met zijn DigiD. In andere gevallen is eHerkenning niveau 3 vereist.

Ook de suppletieaangifte alsmede de opgaaf intracommunautaire prestaties kunnen vanaf 1 januari 2022 enkel nog gedaan worden via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Kosten eHerkenning

Aan de aanvraag van eHerkenning zijn kosten verbonden. Hiervoor is een speciale compensatieregeling getroffen. Compensatie kan worden aangevraagd via de website van Rijkdienst voor Ondernemend Nederland: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/compensatie-eherkenning.

Onderneem tijdig actie

Beschikt u nog niet over eHerkenning zorg dan dat u dit tijdig aanvraagt. Houd daarbij ook rekening met een verwerkingstermijn van ongeveer één week.

Doet u niet zelf de btw-aangifte dan hoeft u zelf geen eHerkenning aan te vragen maar kunt u een intermediair machtigen om de btw-aangiften voor u te verzorgen.

Kunt u geen eHerkenning aanvragen, omdat u niet bent ingeschreven in de Nederlandse KvK? Ook dan kunt u een intermediair machtigen om de btw-aangiften voor u te verzorgen. Het is nog niet bekend of er in 2022 voor deze kosten ook een compensatieregeling geldt.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze statusupdate? Of wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer en e-mailadres. Zij helpen u graag verder!