Vanoers.nlBelastingadviesSaldolijfrenten en de beëindiging van overgangsrecht

Saldolijfrenten en de beëindiging van overgangsrecht  

Saldolijfrenten en de beëindiging van overgangsrecht

Bij de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 zijn de fiscale regels voor saldolijfrenten gewijzigd. Een saldolijfrente is een lijfrente waarvan u de premies niet geheel heeft afgetrokken in uw belastingaangifte. Er zijn twee soorten saldolijfrenten: een zuivere saldolijfrente, waarbij de premie geheel niet aftrekbaar is geweest, en een hybride saldolijfrente, waarvan de premie deels niet aftrekbaar is geweest.

Overgangsrecht

Volgens de, vanaf 1 januari 2001 geldende regels, worden saldolijfrenten (geheel) belast in box 3. Voor reeds bestaande lijfrenten is er op dat moment overgangsrecht ingegaan. Dit overgangsrecht zorgt ervoor dat deze lijfrenten worden belast volgens de saldomethode. Deze houdt in dat deze lijfrenten nog in box 1 belast worden en dat de uitkering pas belast wordt indien en voor zover deze hoger is dan de betaalde premies. Dit overgangsrecht eindigt op 31 december 2020.

 

Gevolgen einde overgangsrecht

Het einde van het overgangsrecht zorgt er niet alleen voor dat saldolijfrenten vanaf 2021 in box 3 belast zullen zijn, maar ook dat er op 31 december 2020 in één keer afgerekend dient te worden over nog bestaande saldolijfrenten van vóór 1 januari 2001 conform de hiervoor beschreven saldomethode. Overigens dient over dit rentebestanddeel niet alleen inkomstenbelasting, maar mogelijk ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet te worden betaald.

 

Uitzondering einde overgangsrecht

Door een uitzondering op het eindigen van het overgangsrecht, wordt het van groot belang te bepalen onder welke categorie de saldolijfrente valt: de zuivere of de hybride saldolijfrente. Voor hybride saldolijfrenten en bepaalde buitenlandse pensioenen blijft het overgangsrecht namelijk gewoon bestaan. Er is daarvoor ook geen einddatum bepaald.

 

Als u in het bezit bent van een saldolijfrente

Uit ervaring blijkt dat wij in lang niet alle gevallen de informatie over deze oude saldolijfrenten in ons bezit hebben, zeker als er sprake is van een zuivere saldolijfrente. Deze soort saldolijfrente hoefde in het verleden, zolang deze niet tot uitkering was gekomen, namelijk noch in box 1 noch in box 3 aangegeven te worden. Wij adviseren u daarom, als u in het bezit bent van een saldolijfrente, contact met ons op te nemen om zekerheid te verkrijgen over de soort saldolijfrente die u bezit en de eventuele fiscale gevolgen daarvan.

 

Meer informatie

Indien u naar aanleiding van dit artikel of inzake lijfrenten of oudedagsvoorzieningen in het algemeen vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw pensioenadviseur van Van Oers.

kees bullens
Kees Bullens
Senior belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullen | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.