Vanoers.nlBelastingadviesUpdate: renseigneringsverplichting bij btw-verlegd situaties

Update: renseigneringsverplichting bij btw-verlegd situaties 

Update renseigneringsverplichting bij btw-verlegd situaties

In een eerder artikel informeerden wij u dat ook bij btw-verlegd situaties een Opgaaf Uitbetaling Bedragen aan Derden (“Opgaaf UBD”) moet worden gedaan. Inmiddels is duidelijk hoe de Belastingdienst omgaat met de situatie dat in het verleden voor btw-verlegd situaties nog geen opgaaf UBD is gedaan.

Update

Uit een recente berichtgeving van de beroepsorganisatie voor accountantskantoren, SRA, volgt dat de Belastingdienst:

  • Stelt dat voor btw-verlegd situaties in principe ook een opgaaf UBD 2022 moet worden gedaan (voor zover dat nog niet is gebeurd). Treed hiervoor in overleg met de inspecteur van het belastingkantoor waar u onder valt. Dit voor het maken van maatwerkafspraken en de wijze waarop alsnog een opgaaf UBD 2022 moet worden ingediend.
  • Geen massaal uitstel verleent voor het indienen van een opgaaf UBD 2023 bij btw-verlegd situaties. Dien deze opgaaf UBD 2023 dus (voor zover nog niet gedaan) zo snel mogelijk in, dan wel verzoek om uitstel voor het aanleveren van de gegevens bij de inspecteur van het belastingkantoor waar u onder valt.

In plaats van contact opnemen met het belastingkantoor waar u onder valt, is het voor beide punten ook mogelijk om contact op te nemen via het mailadres van de Belastingdienst of de Belastingtelefoon (0800-0543).

Tot slot

Verricht u betalingen aan natuurlijke personen die niet bij u in dienstbetrekking zijn, maar facturen met btw-verlegd aan u hebben uitgereikt? En heeft u deze bedragen nog niet gerapporteerd in de opgaaf UBD 2022 en/of 2023? Onderneem dan actie (zie vorige twee punten) ter voorkoming van eventuele sancties van de Belastingdienst.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!