Renseigneringsverplichting?
Vanaf 1 januari 2022 geldt een renseigneringsverplichting voor inhoudingsplichtigen (werkgevers met een loonheffingennummer) en bepaalde cbo’s (collectieve beheersorganisaties). Op basis hiervan dienen gegevens van opdrachtnemers te worden aangeleverd die niet in dienstbetrekking zijn, dan wel geen facturen of facturen zonder btw sturen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar ons eerdere artikel.
Ter volledigheid: bij facturen zonder btw kun je bijvoorbeeld denken aan een zelfstandige docent of een arts of verpleegster die een factuur zonder btw verstuurt voor vrijgestelde onderwijs respectievelijk medische of zorgwerkzaamheden. Ook voor deze situaties geldt een renseigneringsverplichting.
Btw verlegd en de renseigneringsverplichting
Tot voor kort deed zich de vraag voor hoe om te gaan met een opdrachtnemer die met btw verlegd factureert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inhoudingsplichtige die gebruik maakt van een Belgische zzp’er of een zzp’er in de bouw, waarbij de zzp’er voor zijn werkzaamheden een factuur met btw verlegd uitreikt.
De Belastingdienst is in haar recente uitlatingen in de “nieuwsbrief loonheffingen 2024” en het document “Vragen en Antwoorden Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD)” duidelijk: ook bij btw-verlegd situaties dient te worden voldaan aan de renseigneringsverplichting.
Verzoek om duidelijkheid aan de Belastingdienst
De koepelorganisaties van belastingadviseurs en accountants SRA, RB, NBA en NOAB vragen zich naar onze mening terecht af of dit gegeven wel bij iedereen wel bekend was ten tijde van voldoen aan de renseigneringsverplichting van 2023 (met deadline: 31 januari 2024). Daarom is de Belastingdienst gevraagd om soepel om te gaan met uitstel van de renseigneringsverplichting in btw-verlegd situaties. Ook is de Belastingdienst verzocht om duidelijkheid te geven hoe om te gaan met de situatie dat in 2023 geen opgaaf UBD 2022 voor btw-verlegd situaties is gedaan.
Tot slot
De verplichting om ook in btw-verlegd situaties (zoals bij het voorbeeld van de Belgische zzp’er of de zzp’er in de bouw) een Opgaaf UBD in te dienen, gaat naar onze mening vrij ver. Wij hopen dan ook (net als de koepelorganisaties) dat de Belastingdienst een soepele houding zal aannemen ten aanzien van de verzoeken om uitstel voor de opgaaf UBD 2023 en ten aanzien van de situatie dat in 2023 geen opgaaf UBD 2022 voor btw-verlegd situaties is gedaan.
Meer informatie?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.