Vanoers.nlZorg, Onderwijs, HR Solutions, BelastingadviesRenseigneringsverplichting bij btw-verlegd situaties

Renseigneringsverplichting bij btw-verlegd situaties 

Renseigneringsverplichting bij btw-verlegde situaties

Op basis van recente berichtgeving van de Belastingdienst dient ook een Opgaaf Uitbetaling Bedragen aan Derden (“Opgaaf UBD”) te worden gedaan indien een opdrachtnemer gebruik maakt van de btw-verleggingsregeling. Het is maar de vraag of dit al voor iedereen bekend was bij het indienen van de Opgaaf UBD 2023 (deadline: 31 januari 2024). Ook komt met deze berichtgeving de vraag op hoe om te gaan met de situatie dat in 2022 (deadline: 31 januari 2023) geen opgaaf UBD voor btw-verlegd situaties is gedaan. De koepelorganisaties van belastingadviseurs en accountants SRA, RB, NBA en NOAB hebben daarom de Belastingdienst om duidelijkheid verzocht.

Renseigneringsverplichting?

Vanaf 1 januari 2022 geldt een renseigneringsverplichting voor inhoudingsplichtigen (werkgevers met een loonheffingennummer) en bepaalde cbo’s (collectieve beheersorganisaties). Op basis hiervan dienen gegevens van opdrachtnemers te worden aangeleverd die niet in dienstbetrekking zijn, dan wel geen facturen of facturen zonder btw sturen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar ons eerdere artikel.

Ter volledigheid: bij facturen zonder btw kun je bijvoorbeeld denken aan een zelfstandige docent of een arts of verpleegster die een factuur zonder btw verstuurt voor vrijgestelde onderwijs respectievelijk medische of zorgwerkzaamheden. Ook voor deze situaties geldt een renseigneringsverplichting.

Btw verlegd en de renseigneringsverplichting

Tot voor kort deed zich de vraag voor hoe om te gaan met een opdrachtnemer die met btw verlegd factureert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inhoudingsplichtige die gebruik maakt van een Belgische zzp’er of een zzp’er in de bouw, waarbij de zzp’er voor zijn werkzaamheden een factuur met btw verlegd uitreikt.

De Belastingdienst is in haar recente uitlatingen in de “nieuwsbrief loonheffingen 2024” en het document “Vragen en Antwoorden Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD)” duidelijk: ook bij btw-verlegd situaties dient te worden voldaan aan de renseigneringsverplichting.

Verzoek om duidelijkheid aan de Belastingdienst

De koepelorganisaties van belastingadviseurs en accountants SRA, RB, NBA en NOAB vragen zich naar onze mening terecht af of dit gegeven wel bij iedereen wel bekend was ten tijde van voldoen aan de renseigneringsverplichting van 2023 (met deadline: 31 januari 2024). Daarom is de Belastingdienst gevraagd om soepel om te gaan met uitstel van de renseigneringsverplichting in btw-verlegd situaties. Ook is de Belastingdienst verzocht om duidelijkheid te geven hoe om te gaan met de situatie dat in 2023 geen opgaaf UBD 2022 voor btw-verlegd situaties is gedaan.

Tot slot

De verplichting om ook in btw-verlegd situaties (zoals bij het voorbeeld van de Belgische zzp’er of de zzp’er in de bouw) een Opgaaf UBD in te dienen, gaat naar onze mening vrij ver. Wij hopen dan ook (net als de koepelorganisaties) dat de Belastingdienst een soepele houding zal aannemen ten aanzien van de verzoeken om uitstel voor de opgaaf UBD 2023 en ten aanzien van de situatie dat in 2023 geen opgaaf UBD 2022 voor btw-verlegd situaties is gedaan.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
|
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!