Met de fiets naar het werk
In het kader van woon-werkverkeer met de fiets zijn er voor de werkgever drie opties:
- U kunt een fiets ter beschikking stellen aan de werknemer. Dit kan door de fiets aan te kopen of door fietsen te leasen. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt daarvoor wel een bijtelling van 7%. Als werkgever kunt u er daarnaast voor kiezen om de bijtelling te vergoeden, dit doet u dan via de werkkostenregeling. Het maakt voor deze regeling niet uit of de fiets alleen zakelijk gebruikt wordt of ook privé. In beide gevallen bent u verplicht om de 7% bijtelling in aanmerking te nemen. Dit is dus anders dan bij de regeling auto van de zaak.
- De werknemer koopt zelf een fiets, hierdoor is de werknemer eigenaar van de fiets. Binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunt u de aankoop van de fiets door de werknemer tot zekere hoogte vergoeden. Indien de werknemer zelf een fiets koopt kunt u een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,21 verstrekken voor woon-werkverkeer. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de cafetariaregeling door uitruil van brutoloon.
- U verstrekt een lening voor de aankoop van de fiets. Dit mag een renteloze lening zijn, het ontbreken van rente vormt geen loonvoordeel. Daarnaast mag u een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,21 verstrekken voor woon-werkverkeer, met deze onbelaste reiskostenvergoeding kan ook de lening worden afgelost.
Met het openbaar vervoer naar het werk
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een NS-abonnement afsluiten voor uw werknemer. Dit abonnement kunt u onbelast ter beschikking stellen aan de werknemer. Indien u als werkgever een abonnement verstrekt met onbeperkt vrij reizen, dan heeft u niet te maken met een bijtelling vanwege privégebruik.
Elektrische auto of waterstofauto leasen
Het is tot slot ook mogelijk om een elektrische auto of waterstofauto ter beschikking te stellen als leaseauto. De overheid stimuleert de lease van deze auto’s doordat er geen BPM of motorrijtuigenbelasting verschuldigd is. Daarnaast is de bijtelling van deze auto’s lager dan die van benzine of diesel auto’s.
Indien er een elektrische auto ter beschikking wordt gesteld en de bijtelling vanwege privégebruik van toepassing is, dan kan de werkgever bovendien een laadpaal belastingvrij vergoeden. Het is hierbij wel slim om een laadpaal te nemen met een aparte meter zodat de verbruikte elektriciteit tegen de kostprijs kan worden doorberekend aan de werkgever.
Meer informatie?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.