Vanoers.nlHR SolutionsMaakt u gebruik van de cafetariaregeling voor reiskosten?

Maakt u gebruik van de cafetariaregeling voor reiskosten? 

tanken

Werkgevers mogen aan werknemers een onbelaste reiskostenvergoeding geven van maximaal € 0,19 per kilometer (in Cao’s kan een andere regeling opgenomen zijn). Vaak hanteren werkgevers echter een lagere reiskostenvergoeding voor woon-werkkilometers, omdat ze bijvoorbeeld werken met een staffel. Ook kan het zijn dat de vergoeding wordt gemaximeerd. Het kan zowel voor de werkgever als voor de werknemer aantrekkelijk zijn om de reiskostenvergoeding optimaal te benutten. Dit kunt u doen door een cafetariaregeling aan te bieden.

Wat is een cafetariaregeling?
Met een cafetariaregeling kan uw werknemer brutoloon uitruilen voor nettoloon (bijvoorbeeld in de vorm van een onbelaste reiskostenvergoeding). Het bedrag dat uw werknemer kan uitruilen is het verschil tussen de door u betaalde reiskostenvergoeding en de fiscaal toegestane onbelaste reiskostenvergoeding. De werknemer krijgt dan een deel van het brutoloon netto uitbetaald en heeft daardoor een belastingvoordeel. Tegelijk kost het u als werkgever meestal niks extra’s, soms levert het u zelfs wat op.

Door het uitruilen wordt het brutoloon van de werknemer lager. Een lager brutoloon kan onder andere invloed hebben op kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, huurtoeslag en uitkeringen zoals WIA en WW. Het is daarom van belang om de afspraken over de uitruil en de mogelijke gevolgen daarvan voor de werknemer schriftelijk vast te leggen. Een en ander volgens de regels van de CAO of de wet.

Door werknemers wordt de uitruilmogelijkheid vaak gezien als een gunstige arbeidsvoorwaarde. Wilt u meer weten over de voorwaarden en mogelijkheden hiervan? Neem dan contact met ons op.

 

Lees hierover ook deze artikelen: ‘Goedkeuring vergoeden reiskosten verlengd’ en ‘Kunt u eigenlijk nog wel bruto loon uitruilen voor een netto reiskostenvergoeding?’

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.