Vanoers.nlBelastingadviesOvereenkomst kan voor de btw worden gelijkgesteld met factuur

Overeenkomst kan voor de btw worden gelijkgesteld met factuur 

Overeenkomst kan voor de btw worden gelijkgesteld met factuur

Een ondernemer die een goed levert of dienst verricht, dient in beginsel een factuur uit te reiken. Deze factuur moet een aantal (wettelijk verplichte) gegevens bevatten. Een document hoeft geen specifieke vorm te hebben om als factuur te worden aangemerkt. Zo volgde uit een recente conclusie van de Advocaat-Generaal (hierna: A-G) dat ook een schriftelijke overeenkomst kan worden gelijkgesteld aan een factuur. In een eerder artikel hebben wij u daarover geïnformeerd. Inmiddels heeft het Hof van Justitie (hierna: HvJ EU) uitspraak gedaan (zaak C-235/21, d.d. 29 september 2022) en volgt zij de conclusie van de A-G.

De Nederlandse praktijk

De conclusie van de A-G en nu dus ook de uitspraak van het HvJ EU lijkt af te wijken van een uitspraak van de Hoge Raad uit 2016. De Hoge Raad besliste in deze zaak dat een notariële akte van levering niet als factuur kwalificeert. Niet relevant was dat de onderhavige notariële akte wel een vermelding maakte van de koopsom en het btw-tarief dat hierop van toepassing was. Een factuur is volgens de Hoge Raad namelijk een bescheid waarop de betaling van een bedrag wordt gevorderd. De notariële akte was niet zo’n bescheid. Gelet op dit arrest lijkt het aannemelijk dat de Hoge Raad een overeenkomst niet kwalificeert als factuur, voor zover op grond van deze overeenkomst geen betaling kan worden gevorderd. Het is de vraag of de zienswijze van de Hoge Raad nog in stand kan blijven, nu het HvJ EU de conclusie van de A-G volgt. Het is aan de staatssecretaris om duidelijkheid te verschaffen over de gevolgen van dit arrest voor de Nederlandse praktijk.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!