Vanoers.nlBelastingadviesOntvangst van koopsom op derdengeldenrekening notaris kwalificeert voor de btw als ontvangen vergoeding

Ontvangst van koopsom op derdengeldenrekening notaris kwalificeert voor de btw als ontvangen vergoeding 

Derdegeldenrekening

In een recent arrest kwam de vraag aan de orde of de ontvangst van een koopsom (voor de levering van een onroerende zaak) op een derdengeldenrekening van de notaris voor de btw kwalificeert als een ontvangen vergoeding. De rechtbank oordeelde in de specifieke casus dat dit inderdaad het geval is.

De uitspraak van de rechtbank

In de zaak sluit belanghebbende op 9 oktober 2015 een koopovereenkomst met X voor de verkoop van een nieuwe onroerende zaak. Vervolgens sluit belanghebbende op 28 oktober 2015 een koopovereenkomst met Z voor de aankoop van een onroerende zaak. In deze koopovereenkomst verplicht belanghebbende zich (onder andere) tot een garantstelling ten behoeve van Z. Op 4 december 2018 levert belanghebbende de onroerende zaak aan X. Zij reikt hiervoor geen verkoopfactuur uit. X voldoet de koopsom (exclusief btw) door storting op de derdengeldenrekening van de betrokken notaris. De koopsom blijft als garantstelling voor Z op de derdengeldenrekening van de notaris staan. Uiteindelijk is het gereserveerde bedrag verrekend met de afwikkeling van de koopovereenkomst met Z. Belanghebbende geeft de btw over de levering van de onroerende zaak aan in haar Q1 2019 btw-aangifte. De inspecteur is van mening dat de btw had moeten worden aangegeven in de Q4 2018 btw-aangifte, omdat de koopsom op 4 december 2018 al is ontvangen. Om deze reden legt de inspecteur een naheffingsaanslag en verzuimboete op.

De rechtbank stelt de inspecteur in het gelijk. De btw is op 4 december 2018 verschuldigd nu vaststaat dat de koopsom op deze datum door de notaris op de derdengeldenrekening is ontvangen. Dat het ontvangen bedrag bij de notaris op de derdenrekening is blijven staan maakt dit niet anders. Belanghebbende kon het bedrag aanwenden voor de garantstelling en had zodoende beschikking over het bedrag. Er is daarom op dat moment al sprake van een vergoeding voor de btw (en dus moet voor de voldoening van btw bij dat moment worden aangesloten). De naheffingsaanslag is kortom terecht opgelegd. Door overschrijding van de redelijke termijn wordt de verzuimboete gematigd met 10%.

Praktijk

Het is van belang dat de btw over de vergoeding in het juiste aangiftetijdvak wordt voldaan. Zoals uit het rechtbank arrest volgt kan het onjuist vaststellen van het moment van verschuldigdheid (en het daardoor voldoen van de btw in een onjuist tijdvak) leiden tot naheffingsaanslagen en boetes.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem direct contact op

 

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!