Vanoers.nlBelastingadviesKwalificatie woon-werkverkeer binnen de btw bij veel thuiswerken

Kwalificatie woon-werkverkeer binnen de btw bij veel thuiswerken 

Kwalificatie woon-werkverkeer binnen de btw bij veel thuiswerken

Wanneer een werkgever een auto ter beschikking stelt aan een werknemer en die auto ook privé gebruikt mag worden, moet in de laatste btw-aangifte van het jaar een correctie voor privégebruik auto worden aangegeven. In deze zaak kwam de Hoge Raad tot de conclusie dat woon-werkverkeer bij veel thuiswerken ook kwalificeert als privégebruik binnen de btw. In deze bijdrage gaan wij in op deze zaak en leest u de gevolgen voor de Nederlandse praktijk.

Toelichting arrest

Een bv leaset auto’s en stelt deze ter beschikking aan haar werknemers. Deze auto’s mochten mede voor privédoeleinden gebruikt worden. De bv stelt ook verschillende technische middelen, zoals een mobiele telefoon, laptop en een internetabonnement, ter beschikking aan de werknemers. Daarnaast stelt de bv dat het woon-werkverkeer zakelijk is, omdat de werknemers de mogelijkheid hebben om thuis te werken, ze vaak naar klanten toe moeten en ze daarom dus slechts naar kantoor toe komen uit zakelijke overwegingen. Tot slot stelt de bv dat enkel de variabele uitgaven moeten worden opgenomen in de berekening van privégebruik auto.

Hof Arnhem-Leeuwarden verwerpt het standpunt van de bv dat het woon-werkverkeer als zakelijk wordt aangemerkt bij veel thuiswerken. Daarnaast heeft zij geoordeeld dat niet alleen de variabele uitgaven, maar ook de vaste uitgaven tot de maatstaf van heffing voor de  berekening van privégebruik auto behoren. De Hoge Raad bevestigt het oordeel van het Hof.

In de praktijk

De beslissing van de Hoge Raad komt niet als een verrassing. De hoofdregel blijft dan ook dat woon-werkverkeer als privégebruik wordt gekwalificeerd voor de btw. Hiervan kan enkel worden afgeweken als sprake is van bijzondere omstandigheden zoals omschreven in de zaak Julius Fillibeck Söhne GmbH & Co. KG, C-258/95, waarin het woon-werkverkeer wel als zakelijk gebruik was aan te merken. De mogelijkheid tot veel thuiswerken is dus niet een van deze bijzondere omstandigheden.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!