Vanoers.nlBelastingadviesHoge Raad: Pro rata – combinatie werkelijk gebruik en omzetverhoudingen niet mogelijk

Hoge Raad: Pro rata - combinatie werkelijk gebruik en omzetverhoudingen niet mogelijk 

Besluit btw-heffing toezichthouders en leden commissies gepubliceerd

De Hoge Raad bevestigt in een recent arrest de conclusie van de advocaat-generaal uit 2020 (zie ons eerdere artikel hierover). Bij de vaststelling van de pro-rata is een combinatie van werkelijk gebruik en omzetverhoudingen niet mogelijk tenzij kosten betrekking hebben op investeringsgoederen (onroerende en roerende zaken waarop wordt afgeschreven).

Nederlandse regeling

Op basis van de Nederlandse regeling is de pro rata naar werkelijk gebruik uitsluitend van toepassing wanneer aannemelijk is dat het werkelijk gebruik van goederen een diensten, als geheel genomen, niet overeenkomt met de mate van aftrek berekend volgens de pro rata naar omzetverhoudingen. Een combinatie tussen beide methodes (werkelijk gebruik en omzetverhoudingen) is op basis van de Nederlandse regeling dus niet mogelijk.

Let wel, btw-aftrek ten aanzien van investeringsgoederen wordt afzonderlijk beoordeeld. In dat geval is een combinatie van werkelijk gebruik en omzetverhoudingen dus wel mogelijk. Bijvoorbeeld bij een pand waarbij de btw-aftrek wordt bepaald op basis van werkelijk gebruik (m2) en de btw-aftrek ter zake van accountancykosten op basis van omzetverhoudingen.

Btw-richtlijn

Dat de btw-richtlijn een zogenaamde ‘kan’-bepaling bevat die een combinatie van werkelijk gebruik en omzetverhoudingen toestaat, doet daar niet aan af. De Nederlandse regeling is niet in strijd met EU-recht.

Meer informatie

Wilt u meer weten over vaststelling van de pro rata en de gevolgen van deze uitspraak voor uw situatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!