Vanoers.nlBelastingadviesRenseigneringsverplichting: let op de deadline

Renseigneringsverplichting: let op de deadline 

Renseigneringsverplichting: let op de deadline

Huurt u arbeidskrachten in die werkzaam zijn als zzp’er? Vergeet dan niet op tijd te voldoen aan de renseigneringsverplichting bij de Belastingdienst en geef uiterlijk 31 januari 2023 de benodigde gegevens door.

Renseigneringsverplichting

Voor de jaren tot en met 2021 hoefde u alleen bedragen door te geven als de Belastingdienst u daarom vroeg. Vanaf 1 januari 2022 geldt echter de renseigneringsverplichting en op basis daarvan bent u verplicht dit proactief te doen. De verplichting geldt alleen voor inhoudingsplichtigen (werkgevers met een loonheffingennummer) en bepaalde cbo’s (collectieve beheersorganisaties).

Gegevens doorgeven

Het doorgeven van de gegevens is alleen nodig indien de opdrachtnemer een natuurlijk persoon is, niet bij u in dienstbetrekking is en geen facturen of facturen zonder btw verstuurt. Bijvoorbeeld als sprake is van een btw-vrijstelling in de zorg of het onderwijs. Betalingen aan vrijwilligers zijn uitgesloten. Daarvoor hoeft u niet aan de informatieverplichting te voldoen.

De volgende gegevens moeten worden aangeleverd:

  • het bedrag dat u uitbetaalt
  • de datum waarop u uitbetaalt
  • een aantal gegevens van de persoon aan wie u uitbetaalt. Denk hierbij aan burgerservicenummer (bsn), naam, adres en geboortedatum.

De gegevens dienen te worden aangeleverd via het gegevensportaal van de Belastingdienst of via Digipoort.

Uitstel aanvragen

Indien u nog niet heeft voldaan aan de renseigneringsverplichting kunt u uitstel aanvragen. Dit kunt u doen door een brief te sturen naar uw belastingkantoor of door te bellen met de belastingtelefoon, die helpen u dan met het uitstelverzoek. Let op dat de reden van uitstel in het verzoek moet staan.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Iris Keulemans
Iris Keulemans
Manager fiscaal
  • icon
Iris Keulemans
Iris Keulemans

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Iris Keulemans
Iris Keulemans | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!