Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesBtw-aftrek bouwkosten nieuwbouwwoning wel mogelijk bij verhuurde zorgwoning

Btw-aftrek bouwkosten nieuwbouwwoning wel mogelijk bij verhuurde zorgwoning 

Bouwkosten nieuwbouwwoning

Ten aanzien van een woning die verhuurd wordt als zorgwoning en dus geen eigen woning is, is geen sprake van de bouw van een woning uitsluitend voor woongenot. De bouw van de woning is dus volledig zakelijk. Aangezien de woning deels gebruikt wordt voor vrijgestelde verhuur en deels gebruikt wordt voor de btw-belaste exploitatie van de zonnepanelen, is btw op de kosten van de ruwbouw van de woning pro rata (dat wil zeggen op basis van de omzetverhoudingen) aftrekbaar, zo oordeelt het Hof.

Oordeel Hof

In tegenstelling tot de uitspraak van de Hoge Raad in juli dit jaar waaruit blijkt dat btw-aftrek op bouwkosten van een nieuwbouwwoning niet mogelijk is (Update: btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning – Van Oers), oordeelt het Hof dat btw-aftrek in dit specifieke geval wel mogelijk is. Met ‘specifiek geval’ wordt bedoeld de bouw van een woning die niet slechts bestemd is om door de eigenaar te worden gebruikt.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitspraak van het Hof en wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
Verlaagd btw tarief

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!