Vanoers.nlBelastingadviesAfwikkeling van de Reserve uitgesteld salaris (RUS)

Afwikkeling van de Reserve uitgesteld salaris (RUS) 

Reserve uitgesteld salaris (RUS)

In het verleden werd door dga’s veelvuldig gebruik gemaakt van de Reserve uitgesteld salaris (RUS). Dit had voornamelijk te maken met de besparing van de tot 1 januari 2001 geldende vermogensbelasting. In 1994 zijn de grootste besparingsmogelijkheden door middel van een wetswijziging ongedaan gemaakt, waarna per 1 januari 2006 de vorming van een RUS definitief niet meer mogelijk is.

Nog bestaande reserve uitgesteld salaris

De dga’s die reeds een RUS gevormd hadden, zullen deze in enkele gevallen nu nog op de balans van hun bv hebben staan. Deze RUS zal nog ooit afgewikkeld dienen te worden, wat natuurlijk fiscale gevolgen met zich meebrengt. Grofweg heeft een dga met een reserve uitgesteld salaris twee, en in sommige gevallen drie mogelijkheden.

Mogelijkheid 1: reguliere afwikkeling middels uitkeringen

Door een RUS regulier af te wikkelen is een dga loonheffingen en inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen verschuldigd. Voor de vennootschapsbelasting heeft de afwikkeling van de RUS verder geen gevolgen meer, aangezien in het verleden daarvoor reeds de aftrekpost is genoten.

Mogelijkheid 2: vervroegde afwikkeling middels uitkeringen

Door een RUS vervroegd af te wikkelen is een dga ook vervroegd loonheffingen en inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen verschuldigd. Voor de vennootschapsbelasting zal er sprake zijn van een extra aftrekpost. Deze aftrekpost zal groter zijn naarmate de dga verder van de reguliere afwikkelingsperiode zit.

Mogelijkheid 3: afwikkeling middels het afzien van de uitkeringen

Deze mogelijkheid staat ons inziens alleen open voor dga’s van een bv die zich in een slechte financiële situatie bevinden, waardoor het afzien van de uitkeringen een zakelijke keuze kan zijn. Indien een dga vastlegt dat hij of zij afziet van de uitkeringen uit de reserve uitgesteld salaris, lijken er op basis van een arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 18 juli 2001 geen loonheffingen en inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen verschuldigd te zijn. Wel zullen dan voor de vennootschapsbelasting de in het verleden genoten aftrekposten teruggedraaid worden, wat ervoor zorgt dat de belastbare winst in het jaar van afzien van de uitkeringen van de RUS wordt verhoogd met de balanswaarde van de RUS op dat moment. Hier lijken geen extra (straf)heffingen, zoals bijvoorbeeld revisierente, bij te worden opgelegd.

Advies bij de afwikkeling van een RUS

Heeft u nog een Reserve uitgesteld salaris (RUS) op uw balans staan en bent u benieuwd wat in uw situatie de meest gunstige wijze van afwikkeling is en/of heeft u over dit artikel nog vragen, neem dan contact op met uw pensioenadviseur van Van Oers Belastingadvies.

kees bullens
Kees Bullens
Belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullens | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.