Met het Coronadossier houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Vanoers.nlNieuwsCoronavirus en Agrariërs: een overzicht van de regelingen.

Coronavirus en Agrariërs: een overzicht van de regelingen.

Coronavirus en Agrariërs: een overzicht van de regelingen

De overheid heeft inmiddels een breed pakket aan steunmaatregelen aangekocht. Hiervoor zijn diverse regelingen ook voor de agrarische sector interessant. In dit artikel benoemen we de regelingen kort en geven we u een overzicht waar u rekening mee dient te houden.

Een overzicht van de regelingen

Regeling Aan te vragen voor Aanvragen via
NOW-regeling 31 mei Het UWV
Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw 4 juni De RVO
Tegemoetkoming aardappeltelers 4 juni De RVO
TOGS 26 juni De RVO
ToZo Gemeente
Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst

Ook op de website van de KVK vindt u een uitgebreid overzicht van de regelingen.

Hieronder lichten we bovenstaande belangrijkste regelingen voor u toe:

Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De NOW regeling is bedoeld voor ondernemers met personeel en betreft een subsidie om het personeel door te betalen. Ondernemers die te maken hebben met minimaal 20% omzetverlies voor een periode van drie maanden binnen maart en juli 2020 kunnen een tegemoetkoming van de loonkosten ontvangen van maximaal 90%. In een eerder artikel hebben we u meegenomen in de verdere inhoud van de regeling.

Aanvragen van de NOW kan tot en met 31 mei. Deze tegemoetkoming kunt u aanvragen via de website van het UWV door  in te loggen met E-herkenning. Aanvragen gebeurt op het loonheffingsnummer. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen ontvangen binnen 2 tot 4 weken een voorschot.

Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw

Deze tegemoetkoming is specifiek gericht op de agrarische sector en is bedoeld voor bedrijven waarvoor de bestaande steunmaatregelen onvoldoende zijn. Enkele voorwaarden zijn: Minimaal 30% minder omzet of bruto winst, een doorlopende productie en seizoenspieken. De regeling is bedoeld voor specifieke sectoren in de land en tuinbouw. De omzet van 12 maart tot en met 11 juni 2020 wordt vergeleken met het driejaarsgemiddelde van voorgaande jaren. Op basis van de hiermee berekende omzetschade ontvangt u een tegemoetkoming. Meer over deze regeling vindt u hier.

De tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw is aan te vragen van 7 mei tot en met 4 juni door in te loggen op de website van de RVO. Inloggen hiervoor dient ook te gebeuren met eherkenning. Een voorschot wordt binnen 5 werkdagen na aanvraag verstrekt.

Tegemoetkoming voor aardappeltelers

Voor de gedeputeerde in de aardappelsector is een speciale regeling op touw gezet. Wanneer u als gevolg van COVID-19 consumptie- of fritesaardappelen niet kan afzetten aan de aardappelverwerkende voedingsmiddelenindustrie komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. De vergoeding bedraagt maximaal 6 cent per kilo aardappelen met een minimum van €1.000 en een maximum van € 150.000 per gedupteerde teler. In dit artikel nemen wij u mee in de verdere voorwaarden van deze regeling.

De aanvraag kan worden ingediend van 7 mei tot en met 4 juni via de rijksoverheiddoor middel van eHerkenning. Een voorschot van 30% van de tegemoetkoming wordt binnen 5 werkdagen verstrekt. Uiterlijke 15 september 2020 kunt u een definitieve aanvraag doen door middel van een controle verklaring van de accountant.

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)

Voor bedrijven die direct zijn getroffen door de overheidsmaatregelen in het kader van de coronacrisis kunnen aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000. Hier zitten enkele voorwaarden aan verbonden waaronder dat de onderneming in de periode van 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 ten minste € 4.000 omzetverlies verwacht. Of u recht heeft op deze tegemoetkoming wordt bepaald op basis van de SBI code van uw onderneming. Ook voor agrarische neventakken zoals een boerderijwinkel of camping kan hier recht op zijn.

Aanvragen van deze tegemoetkoming kan tot 26 juni 2020 17:00 via de website van de RVO. Ook voor deze regeling dient u in te loggen met eherkenning. Wanneer de tegemoetkoming wordt goedgekeurd door de RVO kunt u het bedrag binnen 3 weken op uw rekening verwachten.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (ToZo)

Wanneer uw inkomen als zelfstandig ondernemers als gevolg van het coronavirus onder het sociaal minimum is gekomen, kunt u dit met de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers gedurende drie maanden aanvullen. Het sociaal minimum bedraagt ongeveer € 1.500 per maand. Ook is het mogelijk om een lening af te sluiten voor bedrijfskapitaal wanneer sprake is van acute liquiditeitsproblemen. De belangrijkste voorwaarden van deze regeling lichten we voor u toe in dit artikel.

Deze regeling wordt uitgevoerd door de gemeentes. Aanvraag kan u dan ook doen bij de gemeente waar u ingeschreven staat in de gemeentelijke basis administratie. De gemeente zullen daarnaast ook controleren op fraude. Gezien deze overbrugging een versoepeling van de normale bijstandsverlening zelfstandigen betreft is er geen einddatum bekend.

Bijzonder uitstel van betalingen belastingen

Wanneer binnen uw bedrijf betalingsproblemen zijn ontstaan door de coronacrisis kunt u de belastingdienst vragen bijzonder uitstel van betaling te verlenen. Dit uitstel betreft een uitstel van drie maanden en kunt u aanvragen na het ontvangen van een naheffingsaanslag. Het is dus van belang dat u een aanslag niet betaald en wacht op een naheffingsaanslag. De belastingdienst zal eventuele boeten uit coulance laten vervallen.

Bijzonder uitstel van betalingen aanvragen kan via de website van de Belastingdienst. Wanneer u eenmaal een naheffingsaanslag heeft ontvangen kunt u voor diverse belastingen (inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting) tegelijk bijzonder uitstel vragen. Het is dus niet nodig om alle aanslagen af te wachten.

Meer informatie

Via onze Agroflits houden wij u op de korte termijn op de hoogte over de diverse ontwikkelingen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.

theunis mulders
Theunis Mulders
Manager Agro
Contact
  • icon
theunis mulders
Theunis Mulders
Van Oers Agro
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
theunis mulders
Theunis Mulders | Manager Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek