Vanoers.nlAgroCoronavirus en tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw

Coronavirus en tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw 

Coronavirus en tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw

De minister van landbouw heeft reeds een tegemoetkomingsregeling aangekondigd voor de sierteelt en voedingstuinbouw. Nu de regeling goedgekeurd is door de Europese Unie en gepubliceerd is in de Staatscourant nemen wij u graag mee in de uitwerkingen hiervan. De regeling is bedoeld voor bedrijven die in de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2020 meer dan 30% omzetverlies hebben door de coronamaatregelen en waarvoor de bestaande steunmaatregelen onvoldoende zijn.

Voorwaarden

De regeling kent diverse voorwaarden. De belangrijkste zijn de volgende:

U heeft in de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2020:

 • in elk geval 30% minder omzet of bruto winst;
 • een doorlopende productie, maar weinig omzet;
 • producten die niet of slecht houdbaar zijn, met weinig of geen andere mogelijkheden om ze toch te gebruiken;
 • te maken met een seizoenspiek in productie, bezetten van personeel en omzet.

De regeling is bedoeld voor bedrijven in de tuinbouw, waaronder:

 • Teelt van boomkwekerijgewassen in de volle grond
 • Teelt van overige sierplanten in de volle grond
 • Teelt van potplanten onder glas
 • Teelt van snijbloemen en snijheesters
 • Groothandelaren
 • Wegtransporteurs die transporteren van telers naar veilingen en groothandelaren
 • Vermeerderaars
 • Veilingen van sierteeltproducten
 • Voedingstuinbouw

Voor de bedrijven in de voedingstuinbouw gaat het om leveranciers van Horeca bedrijven. Dit kan zowel direct of indirect zijn. Wanneer dit bij 75% van uw totale omzet het geval is, komt u in aanmerking voor de regeling. Dit geld tevens voor groothandelaren in de voedingstuinbouw.

De exacte voorwaarden kunt u vinden op de website van de rijksoverheid. Tevens is op deze website een lijst beschikbaar met welke bedrijven als klanten van de voedingstuinbouw worden gezien.

Tegemoetkoming

De tegemoetkoming wordt berekend op basis van het omzetverlies over de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2020. Als referentieomzet wordt hierbij uitgegaan van het driejaarsgemiddelde over de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2017, 2018 en 2019. Van het verschil van dit gemiddelde met 2020 haalt u 30% af. De uitkomst daarvan betreft de omzetschade. De tegemoetkoming betreft 70% van dit bedrag.

Let op: wanneer uw bedrijf al gebruik maakt van andere regelingen of tegemoetkomingen dient u deze van de tegemoetkoming af te halen. Daarnaast geld voor groothandelsbedrijven dat niet gerekend wordt met de omzet maar met de brutowinstmarge. Ook zijn er maximumbedragen gebonden aan de tegemoetkoming.

Aanvragen

De tegemoetkoming is aan te vragen van 7 mei tot en met 4 juni door in te loggen op de website van de rijksoverheid. Inloggen kan door middel van de eHerkenning. Een voorschot van de tegemoetkoming wordt binnen 5 werkdagen verstrekt. De definitieve vaststelling gebeurt binnen 8 weken waarna het restant bedrag uitbetaald wordt. Voor de vaststellingsaanvraag dient u diverse bewijsstukken aan te leveren waaronder de stukken van eventuele andere tegemoetkoming/ financiƫle steun dit u ontvangen heeft.

Meer informatie

Via onze Agroflits houden wij u op de korte termijn op de hoogte over de diverse ontwikkelingen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.