Vanoers.nlAgroCoronavirus en tegemoetkoming aardappeltelers

Coronavirus en tegemoetkoming aardappeltelers 

Coronavirus en tegemoetkoming aardappeltelers

Vanuit het ministerie van landbouw is er een tegemoetkoming beschikbaar gesteld voor gedupeerde telers, die als gevolg van COVID-19 de consumptie- of fritesaardappelen niet kan afzetten aan de aardappelverwerkende voedingsmiddelenindustrie.

Voorwaarden

U bent een gedupeerde teler die in de periode van 16 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020 als gevolg van COVID-19 zijn consumptie- of fritesaardappelen niet kan afzetten aan de aardappelverwerkende voedingsmiddelenindustrie.

Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen moet de teler ook voldoen aan de  volgende voorwaarden:

  • De teler mag niet verwikkeld zijn in een faillissement of uitstel van betaling hebben aangevraagd.
  • De loonsom blijft zoveel mogelijk gelijk.
  • De teler mag na 7 mei t/m de verlening van de definitieve steun geen verzoek doen tot ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen.

Tegemoetkoming

De vergoeding bedraagt maximaal 6 cent per kilo aardappelen. Het minimumbedrag voor de aanvraag is €1.000 en het maximumbedrag is €150.000 per gedupeerde teler. Dit bedrag wordt verminderd met het bedrag waarmee de kosten als gevolg van COVID-19 zijn afgenomen en ontvangen steun of uitkeringen. Het totale beschikbare budget voor deze regeling is 50 miljoen. Indien er meer aanvragen zijn, krijgen alle aanvragers een vastgesteld percentage minder.

Aanvragen

De aanvraag kan worden ingediend van 7 mei tot en met 4 juni via de link rijksoverheid door middel van eHerkenning. Een voorschot van 30% van de tegemoetkoming wordt binnen 5 werkdagen verstrekt.

De definitieve aanvraag dient uiterlijk op 15 september 2020 door middel van een controleverklaring van een accountant ingediend te worden. Hiervoor dient u de onderstaand te verstrekken:

  • CMR-vrachtbrieven, weegbonnen en facturen voor bewijs aardappelen zijn afgeleverd aan de niet verwerkende voedingsindustrie.
  • Geldige voedselveiligheidscertificaten voor bewijs dat het gaat om aardappelen van oogst 2019.

Meer informatie

Via onze agroflits houden wij u op de korte termijn op de hoogte over de diverse ontwikkelingen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.