Vanoers.nlBelastingadviesCoronavirus en Tozo

Coronavirus en Tozo 

Coronavirus en Tozo

Bent u als ondernemer of zzp’er sterk in inkomen achteruitgegaan door het coronavirus, dan heeft u wellicht recht op een tegemoetkoming via de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Ook een directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan een beroep doen op deze regeling.

De tegemoetkoming volgens de Tozo bestaat uit een tijdelijke inkomensaanvulling voor maximaal drie maanden tot het sociaal minimum (afgerond maximaal € 1.500 per maand). Daarnaast kunt u een lening afsluiten voor bedrijfskapitaal, bij een acuut liquiditeitsprobleem.

Voorwaarden

Aan de regeling kleven een aantal voorwaarden. Zo geldt de regeling alleen voor in Nederland woonachtige ondernemers tussen de 18 jaar oud en de AOW-leeftijd. Woont u in het buitenland maar heeft u in Nederland een onderneming, dan is op termijn via een omweg ook toegang tot de regeling mogelijk (moet nog worden uitgewerkt). Om toegang te krijgen tot de regeling moet u minstens 1.225 uren werkzaam zijn geweest in uw onderneming in 2019 (het zogenoemde urencriterium). Bent u na 1 januari 2019 gestart? Dan moet uw onderneming vóór 17 maart 2020 ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel én moet u gemiddeld 23,5 uur per week hebben gewerkt in uw onderneming.

De uiteindelijke aanvraag en toepassing van de regeling gaat per huishouden. Bij de aanvraag is het niet relevant wat voor vermogen u op dit moment heeft of wat uw partner verdient. Alleen als uw partner ook een ondernemer is, kan maar één keer de inkomensaanvulling worden aangevraagd. In dit geval is het aan te raden dat de partner met het laagste verwachte inkomen de aanvraag indient. Beide partners moeten de aanvraag ondertekenen. De ontvangen inkomensaanvulling is een gift en hoeft later niet te worden terugbetaald. De hele lijst met voorwaarden kunt u hier terugvinden.

Let op: de overheid heeft aangekondigd samen met de FIOD en andere opsporingsinstanties te gaan controleren of er geen misbruik van de coronamaatregelen wordt gemaakt. Zorg daarom altijd voor dossiervorming en onderbouwing van een aanvraag.

Wanneer kun u misschien beter geen Tozo aanvragen?

Als het al een tijd slechter gaat met uw onderneming en u denkt dat het verstandiger is om te stoppen met uw onderneming. U kunt in dat geval overwegen van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen gebruik te maken. Hiermee kunt u maximaal 12 maanden een uitkering voor levensonderhoud krijgen. Voor de specifieke voorwaarden verwijzen wij u naar uw gemeente.

Hoe doe ik een aanvraag?

De regeling wordt uitgevoerd door de gemeente waar u staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Bij de gemeente kunt u een aanvraag indienen. Kijk op de website van uw gemeente hoe de aanvraag moet worden ingediend.

Via de website krijgiktozo.nl kunt u zelf makkelijk kijken of u van de regeling gebruik kunt maken. De gestelde vragen zijn duidelijk en spreken veelal voor zich. Allereerst wordt gecheckt of u inderdaad onder het bestaansminimum terecht zult komen of al bent gekomen, en of er liquiditeitsproblemen zijn. Daarna volgen vragen over onder meer uw leeftijd – minimaal 18 jaar – , de vestigingsplaats van uw bedrijf en het aantal gewerkte uren in het bedrijf.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over de Tozo-regeling of Tozo-check, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Tim Bogaarts
Tim Bogaarts
Senior belastingadviseur
Contact
  • icon
Tim Bogaarts
Tim Bogaarts
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.