Vanoers.nlTransport en logistiekElektrisch transport krijgt impuls door opmars vrachtwagenheffing

Elektrisch transport krijgt impuls door opmars vrachtwagenheffing 

De Nederlandse transportsector staat op het punt een belangrijke omslag te maken. Met de invoering van de vrachtwagenheffing in 2026, gecombineerd met strengere Europese milieueisen en afbouw van belastingvoordelen voor dieselvervoer, komt elektrisch rijden voor zwaardere bedrijfswagens in een stroomversnelling. Dit blijkt uit recente sectoranalyses.

Dieselvervoer fors duurder

In de komende twee jaar stijgen de kosten voor wegtransport op diesel aanzienlijk. Redenen hiervoor zijn de nieuwe vrachtwagenheffing (tot € 0,195 per kilometer), het volledig verdwijnen van accijnskortingen én de invoering van het Europese emissiehandelssysteem ETS 2 in 2027. Naar verwachting nemen de totale transportkosten hierdoor met 10 tot 12% toe. Deze ontwikkelingen verkleinen het kostenverschil per kilometer tussen diesel- en elektrische vrachtwagens, ondanks de hogere aanschafwaarde van e-trucks.

Subsidies en stimulansen zetten aan tot elektrificatie

Tegenover de kostenstijging voor dieseltransport staan gunstige vooruitzichten voor ondernemers die overstappen op elektrisch rijden. De opbrengst van de nieuwe heffing, geschat op € 650 miljoen, wordt grotendeels ingezet om de transitie naar emissievrije voertuigen te ondersteunen. Zo wordt de AanZET-subsidie voor de aanschaf van elektrische trucks verdrievoudigd. Ook buitenlandse vervoerders gaan meebetalen aan de nieuwe heffing, wat zorgt voor een gelijker speelveld.

Volgens verwachtingen stijgt het aantal elektrische vrachtwagens boven de 3,5 ton van circa 1.500 medio 2025 naar bijna 25.000 in 2030. Een belangrijke factor daarbij is dat het merendeel van de ritten relatief kort is (80% is minder dan 150 km), en in 85% van de gevallen kunnen voertuigen op eigen terrein worden opgeladen, een groot voordeel voor de elektrificatie.

Markt in beweging, maar netcapaciteit blijft knelpunt

Hoewel veel ondernemers eind 2024 nog geïnvesteerd hebben in nieuwe dieselvoertuigen, verschuift de aandacht duidelijk naar duurzame alternatieven. De verkoop van e-trucks zal na een tijdelijke terugval in 2025 vanaf 2026 weer aantrekken. De trailermarkt blijft voorlopig achter door overcapaciteit.

Niet alleen transporteurs, maar ook fabrikanten moeten versnellen. Europese regelgeving verplicht truckbouwers om de CO₂-uitstoot van hun nieuwverkopen met 43% te reduceren binnen vijf jaar. Hierdoor wordt de druk op het marktaandeel van elektrische trucks groter, wat op termijn ook de aanschafprijs gunstig kan beïnvloeden.

Meer informatie

De introductie van de vrachtwagenheffing markeert een kantelpunt: waar elektrisch transport eerst vooral een milieubewuste keuze was, wordt het nu ook economisch steeds aantrekkelijker. Wel blijft de beschikbaarheid van laadcapaciteit en aansluiting op het net een belangrijk aandachtspunt.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
demis van loenhout
Nu delen:
Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!