Vanoers.nlBelastingadviesCoronavirus: annuleringen vanwege Corona-crisis? Ga na of u btw terug kunt vragen!

Coronavirus: annuleringen vanwege Corona-crisis? Ga na of u btw terug kunt vragen! 

Coronavirus: annuleringen vanwege Coronacrisis? Ga na of u btw terug kunt vragen!

Door de Corona-crisis zult u wellicht te maken krijgen met annuleringen van eerder gedane reserveringen voor evenementen, bijeenkomsten, overnachtingen etc. In die situaties heeft u mogelijk recht op teruggaaf van de reeds afgedragen btw. Let wel, voor ondernemers die de zogenoemde reisbureauregeling toepassen gelden andere regels.

Annuleren

Stel dat u voor een nog te verrichten prestatie reeds een factuur heeft gestuurd aan uw afnemer en de btw heeft afgedragen aan de Belastingdienst. Vervolgens geeft uw afnemer aan de prestatie te willen annuleren. In dat geval kunt u de btw over het bedrag dat u terugbetaalt aan uw afnemer terugvragen van de Belastingdienst. Let wel, voor zover u niet zelf de terugbetaling verricht maar een derde (bijvoorbeeld een verzekeraar) heeft u geen recht op teruggaaf van de btw!

Teruggaaf via btw-aangifte

Als u de gehele vergoeding terugbetaalt aan uw afnemer, verwerkt u de teruggaaf rechtstreeks in de btw-aangifte in het tijdvak waarin is komen vast te staan dat uw afnemer wenst te annuleren.

Let op, indien uw afnemer de btw in aftrek heeft gebracht dan is hij verplicht om deze btw terug te betalen aan de Belastingdienst. U hoeft voor de teruggaaf echter niet te bewijzen dat uw afnemer de in aftrek gebrachte btw heeft terugbetaald aan de Belastingdienst.

Administratieve verwerking

Vanuit administratief oogpunt alsmede de bewijslast is het in geval van terugbetaling wegens annulering aan te raden om in ieder geval een creditfactuur uit te reiken aan de afnemer.

Omvorming tot schadevergoeding

Betaalt u niet de gehele vergoeding terug aan uw afnemer of betaalt u niets terug? Zelfs in die situaties is het (onder voorwaarden) mogelijk om de btw terug te vragen van de Belastingdienst. Hiervoor is van belang of de reeds ontvangen vergoeding als gevolg van de annulering wordt omgevormd tot een onbelaste schadevergoeding. Voor de beoordeling of daarvan sprake is zijn o.a. de contractuele afspraken met uw afnemer van belang. Dit moet dus per situatie worden beoordeeld.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u niet voorafgaand een vergoeding aan uw afnemer in rekening heeft gebracht maar bij annulering wel annuleringskosten in rekening brengt. Ook in dat geval is van belang om nader te beoordelen of deze kosten wellicht aangemerkt kunnen worden als een onbelaste schadevergoeding.

 

Uitstellen

Wordt de prestatie niet geannuleerd maar uitgesteld dan zijn hier geen btw-gevolgen aan verbonden tenzij een voucher (tegoedbon) wordt verstrekt. In dat geval moet nader beoordeeld worden of dit gevolgen heeft voor de reeds afgedragen btw.

 

Meer informatie

Zoals uit dit artikel blijkt zijn er vanuit btw-optiek vele haken en ogen aan het annuleren of uitstellen van een prestatie. Wilt u weten wat voor u de gevolgen zijn? Neem dan contact op met een van onze btw-adviseurs.

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends
Btw specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.