Vanoers.nlTransport en logistiekDe zero-emissiezones komen eraan

De zero-emissiezones komen eraan 

De zero-emissiezones komen eraan

Zero-emissiezones gaan vanaf 1 januari 2025 gelden in 29 gemeenten. Het betekent dat je met een nieuw voertuig alleen nog de Zero-emissiezone in mag rijden als het voertuig emissievrij is. Er zijn echter uitloopfases voor benzine- en dieselvoertuigen en ook tal van ontheffingen die gaan gelden van 1 januari 2025 tot 1 januari 2030. Het is dus zaak goed kennis te nemen van deze ontheffingen, zeker als een deel van uw werk in deze zones ligt. Daarbij opgemerkt, ontheffingen zijn altijd tijdelijk en uiteindelijk zal er toch een keer een stap gemaakt moeten worden emissieloos transport voor deze gemeenten.

Ontheffingen

Welke ontheffingen zijn er dan zoal:

  • Dagontheffingen: Deze gelden voor 1 kalenderdag en mag maximaal 12 keer per jaar per gemeente en per voertuig aangevraagd worden. Dit is vooral handig om te kunnen blijven rijden zonder elektrische truck wanneer u niet vaak in een stad met een Zero-emissiezone komt. Zo bent u niet direct gedwongen een elektrisch voertuig aan te schaffen.
  • Wanneer het voertuig enkel privé wordt gebruikt en niet bedrijfsmatig, kan er ook ontheffing worden gevraagd.
  • Bijzondere voertuigen zoals een bedrijfsauto met een zware laadkraan, een verhuis- of een vrachtauto voor exceptioneel vervoer van maximaal 13 jaar oud, kunnen ook ontheffing krijgen.
  • Er kan ook ontheffing worden gevraagd op grond van de hardheidsclausule. Bijvoorbeeld in het geval dat de investering proportioneel hoog is voor iemand die bijna bij de pensioenleeftijd bereikt of ernstig ziek is.
  • U kunt ook meer tijd vragen wanneer u niet tijdig over het voertuig kunt beschikken buiten eigen schuld om. Bijvoorbeeld als de levertijd van de auto enorm is verlengd.
  • Een plug-in hybride vrachtauto kan emissievrij rijden in een Zero-emissiezone en kan een ontheffing krijgen mits deze aantoonbaar elektrisch rijdt in de zone.
  • Wanneer de aanschafprijs voor de vervoerder een dusdanige drempel is omdat hij/zij anders het bedrijf in directe financiële problemen brengt, kan ook om ontheffing worden verzocht. Er zullen dan wel recente jaarrekeningen en btw-aangiften moeten worden overlegd.

Let op: voertuigen die vanaf 1 januari 2025 nieuw op kenteken worden gezet, moeten wel elektrisch zijn om een zero-emissie zone in te mogen rijden.

Er is een tool ontwikkelt om snel te kunnen zien welke kentekens van de vloot in de Zero-emissiezones mogen rijden.

Meer informatie

Krijgt u zelf ook met bovenstaande wetgeving te maken en/of u wilt toch onderzoeken of het investeren in zero emissie voertuigen (of hybride varianten) loont? Onze duurzaamheidsadviseurs denken graag met u mee. Zij kunnen u adviseren over de verschillende keuzes die u heeft en ondersteunen bij het aanvragen van verschillende subsidies (zoals AanZET) en financieringen. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!