Vanoers.nlTransport en logistiekWetsvoorstel aanpak schijnzelfstandigheid

Wetsvoorstel aanpak schijnzelfstandigheid 

Wetsvoorstel aanpak schijnzelfstandigheid

Met de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden wil het kabinet de balans in het werken met en als zelfstandige(n) herstellen. Er ligt nu een wetsvoorstel ter consultatie met de richtlijnen en maatregelen wanneer er als werknemer gewerkt wordt en wanneer er als zelfstandige gewerkt kan worden. Dit kan ook gevolgen hebben voor de relatie tot de eigen rijder.

Drie wetsvoorstellen

Het demissionaire kabinet werkt nog aan diverse wetsvoorstellen op het terrein van werk en arbeid. Het wetsvoorstel dat nu ter consultatie ligt, is onderdeel van het in april 2023 gepresenteerde arbeidsmarktpakket met samenhangende maatregelen voor meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers.

Een onderdeel van het pakket is het herstellen van de balans in het werken met en als zelfstandige(n). In dat kader worden in totaal drie wetsvoorstellen ter internetconsultatie aangeboden om tot een hervorming van de arbeidsmarkt te komen. Die hervorming wordt langs drie parallelle lijnen vormgegeven:

 1. Het creëren van een gelijker speelveld voor contractvormen van werknemers en zelfstandigen.
 2. Het verduidelijken van de regels over wanneer als werknemer gewerkt wordt en wanneer als zelfstandige gewerkt kan worden.
 3. Het versterken en verbeteren van de handhaving in voorbereiding op het afschaffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025.

Het wetsvoorstel dat nu in consultatie is gegaan, is onderdeel van de tweede lijn.

Doel wetsvoorstel

Dit wetsvoorstel beoogt bij te dragen aan het herstellen van de balans tussen het werken met zelfstandigen en als zelfstandige(n) aan de ene kant, en het werken met en als werknemer(s) aan de andere kant. Het voorstel verduidelijkt wanneer er als werknemer gewerkt moet worden en wanneer er als zelfstandige gewerkt kan worden, om zo schijnzelfstandigheid te voorkomen. Daarnaast worden werkenden met beperkte onderhandelingsmacht ondersteund bij het opeisen van hun arbeidsovereenkomst.

De maatregelen

De internetconsultatie over het wetsvoorstel, dat op 6 oktober 2023 van start is gegaan, bevat twee maatregelen.

1. Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie

Het wetsvoorstel geeft aan wanneer er wordt gewerkt onder gezag van een leidinggevende. Er worden in dat kader drie hoofdelementen genoemd om duidelijkheid te geven aan werkenden, werkgevers, opdrachtgevers, uitvoeringsorganisaties en de rechtspraak:

 • werkinhoudelijke ondergeschiktheid,
 • organisatorische inbedding en
 • werken voor eigen rekening en risico.

Deze criteria moeten ervoor zorgen dat het beoordelen van arbeidsrelaties consistent is.

2. Rechtsvermoeden uurtarief

  Dit voorstel introduceert het rechtsvermoeden dat bij een uurtarief onder € 32,24 (peildatum 1 juli 2023) een arbeidsovereenkomst bestaat. De werkgever dient het tegendeel aan te tonen.

  Eenvoudig een arbeidsovereenkomst

  Hierdoor moet het voor werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt eenvoudiger worden om een arbeidsovereenkomst te claimen bij de werkgever dan wel bij de rechter. Bijkomend voordeel is dat er een preventief effect uitgaat van het rechtsvermoeden doordat bij werken tegen een lager tarief beter beoordeeld wordt of de klus door een zelfstandige gedaan kan worden of dat er sprake moet zijn van een arbeidsovereenkomst.

  Overigens wordt het Wetsvoorstel nog door verschillende belangenorganisaties bekritiseerd. Dus of en in welke vorm het er komt is nog niet geheel duidelijk. Wij blijven dit volgen en u op de hoogte houden.

  Meer informatie

  Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

  Neem contact op

  demis van loenhout
  Demis van Loenhout
  Senior manager accountancy
  Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
  demis van loenhout
  Demis van Loenhout
  Transport en logistiek

  Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

  Hoe onderneemt u met voorsprong in de transportsector? Waar liggen de kansen en hoe creëert u die vanuit financiële stabiliteit? Van Oers heeft een team speciaal voor ondernemers in de transport en logistiek. Stuk voor stuk specialisten die de branche goed kennen en vanuit hun eigen vak samen met u voorop lopen.
  Meer informatie
  Coronavirus en wegtransport

  Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Demis van Loenhout
  Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
  Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
  Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!