Waarde vakantiedag 

Waarde vakantiedag

Onlangs heeft de rechter in een casus uitspraak gedaan inzake de waarde van de vakantiedag van voor 2019. In dit geval kreeg de werknemer gelijk en moet de werkgever alsnog bijna € 6.000 betalen. De werknemer had in dit geval geen afstandsverklaring getekend en was niet akkoord gegaan met het aanbod van € 750.

Compensatie overuren

U weet nog wel, de € 750 is in 2019 uitgekeerd aan werknemers die de afstandsverklaring hebben getekend. Werkgeversorganisaties en vakbonden hadden hier overeenstemming over bereikt ter compensatie van mogelijk te weinig vergoede overuren bij de opname van een vakantiedag in het verleden. Wanneer de werknemer de € 750 accepteerde en de afstandsverklaring had getekend, zou in principe het verleden kunnen rusten.

 

Individuele uitspraken

Het vonnis geldt in principe niet voor anderen (anderen kunnen geen rechten ontlenen aan deze uitspraak). De rechter doet uitspraak in individuele gevallen. Wat deze uitspraak echter voor de toekomst zal doen, is nog onduidelijk. Er zijn op dit moment nog meerdere zaken aanhangig. De vraag is in hoeverre deze uitspraak door andere rechters meegenomen zal worden. De verplichting om overuren mee te nemen bij de berekening van de waarde van een vakantiedag is Europese wetgeving. Dat maakt de kans op gelijk voor een werknemer groter, zo verklaarde juridisch deskundigen eerder.

 

Hoger bedrag?

In beginsel verandert er niets door deze uitspraak. Er is geen reden voor de werkgever om op basis van de uitspraak van de rechter alsnog een hoger bedrag uit te betalen. Vooralsnog is actie niet nodig. Niet zolang er nog geen eventuele claim is ingediend.

 

Nieuwe CAO

Op dit moment zijn de onderhandelingen gaande over een nieuwe CAO. Onderdeel hiervan is ook de waarde van de vakantiedag. Verder is het afwachten wat de uitkomst zal worden van de andere rechtszaken en wat dit voor de toekomst betekent.

 

Meer informatie

Het transportteam van Van Oers volgt de ontwikkelingen op de voet. Mocht u hierover vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Manager accountancy
Contact
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout

Van Oers Transport en Logistiek
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek