Vrachtwagenheffing 

Vrachtwagenheffing

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe begroting voor 2024 gepresenteerd. Ook voor de transport- en logistieke sector hebben de nieuwe begrotingsplannen gevolgen. Goed nieuws uit die plannen is dat de terugsluis uit de vrachtwagenheffing doorgaat, dat meldt TLN.

Bezuinigingen

Een van de grootste budgettaire verschuivingen die de transport- en logistieke sector direct gaat raken is de eerder aangekondigde bezuiniging van € 2 miljard op het Mobiliteitsfonds. Deze bezuiniging volgt op een eerdere bezuiniging van € 4 miljard. Al eerder trok Transport en Logistiek Nederland (TLN) aan de bel dat er te weinig geld  is om de infrastructuur in Nederland te onderhouden. Uit onderzoek blijkt dat het beroepsgoederenvervoer per jaar € 1,7 miljard schade oploopt. Door extra kortingen loopt de schade naar verwachting verder op.

Verduurzaming

Er is wel goed nieuws voor ondernemers die vaart willen maken met de omschakeling naar zero-emissievoertuigen. TLN pleit al jaren voor meer middelen voor verduurzaming van de transportsector en is verheugd dat de zogenaamde terugsluis van de vrachtwagenheffing volgend jaar beschikbaar komt. Door deze voorfinanciering kunnen ondernemers  hierdoor al in 2024 gebruik maken van financiële middelen om te verduurzamen ondanks dat de vrachtwagenheffing pas in 2026 ingevoerd zal worden. Dit is cruciaal voor de verduurzaming van de transportsector, omdat ondernemers nu investeringsbeslissingen moeten kunnen maken voor een duurzame toekomst.

Vrachtwagenheffing

In 2026 voert Nederland een vrachtwagenheffing in. De opbrengst daarvan moet al vanaf volgend jaar terugvloeien naar de sector. Inmiddels zijn de contouren duidelijk van de maatregelen die daarmee worden gefinancierd. De hoogte van de heffing staat momenteel op 0,15 ct per km, maar er zijn al studies die zeggen dat deze prijs omhoog moet om zo een grotere prikkel te geven om beladingsgraden te verbeteren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat de minister na overleg met Evofenedex, TLN en Vern, het Stimuleringspakket 2024-2025 voor de innovatie en verduurzaming van de vervoerssector heeft vastgesteld. Dat pakket bevat € 70 miljoen aan uitgaven in 2024 en € 100 miljoen in 2025. Daarvan gaat volgend jaar € 45 miljoen naar aanschafpremies (AanZET-subsidie) voor zero-emissie vrachtwagens. Een jaar later is via die regeling € 55 miljoen beschikbaar.

Laadinfrastructuur

Verder komt in 2024 € 10 miljoen extra beschikbaar voor laadinfrastructuur, bovenop de bijdrage vanuit het klimaatfonds. In het komende voorjaar wordt duidelijk waaraan de resterende € 15 miljoen (2024) en € 45 miljoen (2025) worden besteed. De gelden moeten vanuit de inkomsten van de vrachtwagenheffing worden terugbetaald zodra die van start gaat. Door die voorfinanciering is voorkomen dat de AanZET-subsidieregeling onderbroken wordt, meldt het ministerie. Die regeling wordt namelijk gefinancierd uit het Klimaatakkoord en eindigt dit jaar. Naast het stimuleringspakket voor de komende twee jaar, werkt het ministerie ook aan invulling van de maatregelen waar vanaf 2026 geld naartoe gaat. ‘De inzet is het meerjarenprogramma 2026-2030 op Prinsjesdag 2024 te publiceren’, meldt het ministerie.

Uiteraard houden wij u op de hoogte wanneer er meer bekend wordt rondom de diverse subsidieregelingen

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

Hoe onderneemt u met voorsprong in de transportsector? Waar liggen de kansen en hoe creëert u die vanuit financiële stabiliteit? Van Oers heeft een team speciaal voor ondernemers in de transport en logistiek. Stuk voor stuk specialisten die de branche goed kennen en vanuit hun eigen vak samen met u voorop lopen.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!