Vanoers.nlTransport en logistiekTransportsector blijft groeien; personeelstekort ook

Transportsector blijft groeien; personeelstekort ook 

Tarieven en personeelstekort blijven zorgenkindjes in transport

De omzet van de transportsector zit nog altijd in de lift. In 2018 noteerde alle modaliteiten een omzetplus, behalve de zeevaart. Het wegtransport groeide voor het vijfde jaar op rij. Het personeelstekort neemt ook toe.

In de transportsector groeide de omzet in 2018 met 5 procent. Het sterkst was de omzetgroei in de binnenvaart, gevolgd door de opslagbedrijven en de koeriers. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij de grootste bedrijfstakken wat omzet betreft, het goederenwegvervoer en de logistieke dienstverleners, steeg de omzet met respectievelijk bijna 6 procent en 3,5 procent. Het vervoer door de lucht zag de omzet met 5 procent groeien. De zeevaart was de enige bedrijfstak waarvan de omzet daalde.

Sterkste omzetstijging binnenvaart in deze eeuw

De binnenvaart liet een omzetgroei zien van ruim 13 procent. Dit is de sterkste toename in deze eeuw. De binnenvaartschippers profiteerden onder meer van de extreem lage watertanden eind vorig jaar. Ze konden hogere vrachttarieven bedingen. Zij ontvingen daarnaast een laagwatertoeslag.

 

Meer dan 5 jaar omzetgroei bij de wegvervoerders

In het goederenwegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, nam de omzet met bijna 6 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfstak zet daarmee de positieve trend voort die begon in het vierde kwartaal van 2013. Alleen de koeriersdiensten hebben een langere periode van omzetgroei laten zien. De omzet neemt al toe vanaf het laatste kwartaal van 2010.

Personeelstekort grootste belemmering

De transportsector heeft moeite om aan personeel te komen. Er zijn meer dan 13 duizend openstaande vacatures in het vierde kwartaal, ruim 4,5 duizend meer dan een jaar geleden. Voor het komende kwartaal ziet een derde van de bedrijven problemen met de personeelssterkte als grootste belemmering.

Desondanks denkt een kleine 15 procent van de bedrijven dat de omzet zal toenemen. Iets meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat de omzet gelijk zal blijven. Ruim een derde van de bedrijven voorziet dat de prijzen voor de aangeboden diensten zullen stijgen.

Meeste oprichtingen nieuwe bedrijven in wegtransport

In de transportsector zijn 44,5 duizend bedrijven actief in 2018. Nu het economisch voor de wind gaat worden meer bedrijven opgericht. In de totale transportsector zijn bijna 6,4 duizend bedrijven opgericht, tegen 5 duizend in 2017. Het merendeel van deze nieuwe bedrijven (1 740) zit in het goederenvervoer over de weg, gevolgd door de koeriersbedrijven met 1 630 nieuwe bedrijven. In 2018 werden ruim 3,2 duizend bedrijven opgeheven. Het grootste aantal opheffingen (975) kwam op naam van koeriersbedrijven.

Bron: logistiek.nl
Auteur: Peter de Weerd

 

 

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.