Vanoers.nlTransport en logistiekTransportbranche op zoek naar betrokken medewerkers

Transportbranche op zoek naar betrokken medewerkers 

Betrokken medewerkers transportbranche

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers in de transport en logistiek is verder toegenomen. In juli en augustus 2021 waren er circa 10.400 vacatures voor chauffeurs en 15.300 voor logistiek medewerkers. De ‘war for talent’ is ook in 2022 nog niet voorbij. In het derde kwartaal van 2021 waren er voor iedere 100 werklozen zo’n 126 vacatures (Bron: CBS). Dit houdt in dat er voor werkzoekenden keuze genoeg is, maar dat het voor organisaties moeilijk is om de geschikte kandidaat aan te trekken.

Aandeel beroepsgoederenvervoerders

Het aandeel beroepsgoederenvervoerders dat aan het begin van het derde kwartaal een belemmering ervoer door een tekort aan personeel lag fors hoger dan in de voorgaande kwartalen (46 procent, tegen bijvoorbeeld 23 procent aan het begin van het tweede kwartaal). De arbeidsmarkt is over de volle breedte ontzettend krap. Volgens het CBS is een personeelstekort momenteel de meest ervaren belemmering binnen de verschillende bedrijfstakken. Omdat iedereen in dezelfde vijver vist, is het moeilijk om vakkundige mensen aan te trekken.

Daarom is het belangrijk dat ondernemers in de transport en logistiek overgaan op strategische HR-planning, met een focus op het behoud van personeel. Daarbij spelen vragen als: waar wil je als bedrijf naartoe en welke competenties heb je daarvoor nodig? Is de organisatie klaar voor de veranderingen waar je als bedrijf in mee wilt? En zo nee, aan welke knoppen kun je dan draaien?

Strategische HR-planning

Strategische HR-planning betekent dat er een krachtig werkgeversmerk moet staan. Wat is de identiteit van het bedrijf, waar streeft het naar, welke rol wil het spelen in de maatschappelijke uitdagingen die er zijn? Zo’n krachtig merk heeft meerdere doelen. Ten eerste vergt het een duidelijke formulering van de strategische doelstellingen. Ten tweede bepaalt het de richting voor het bedrijf en biedt het identiteit aan de klanten. En last but not least: het motiveert en inspireert het personeel.

Deze krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het voor u als ondernemer steeds belangrijker is om huidig talent aan uw organisatie te binden en te boeien. U wilt als ondernemer immers niet dat er werknemers bij uw organisatie vertrekken. In dit artikel geven we zes tips om medewerkers te binden én te boeien.

Meer informatie

Wil u over dit onderwerp ook eens van gedachte wisselen met een van onze transportspecialisten, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!