Vanoers.nlTransport en logistiekTerugkeerplicht trucks hangt aan zijden draadje

Terugkeerplicht trucks hangt aan zijden draadje 

Terugkeerplicht trucks hangt aan zijden draadje

De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, Giovanni Pitruzella, heeft de conclusie getrokken dat de terugkeerplicht van vrachtwagens nooit ingevoerd had moeten worden. De terugkeerplicht verplicht bedrijven om trucks eens per acht weken terug te laten keren naar het land van herkomst. Pitruzella adviseert nu om de plicht af te schaffen.

Weerstand

Er is volgens Pitruzella geen onderzoek gedaan naar de impact van de terugkeerplicht voor vrachtwagens. Verschillende EU-lidstaten kwamen al in het geweer tegen meerdere regels uit het Mobility Package. Onder meer Polen, Hongarije, Bulgarije, Litouwen en Roemenië hebben bezwaar ingediend tegen de terugkeerplicht van chauffeurs, het verbod op cabinekamperen, nieuwe cabotageregels, detacheringsregels en de terugkeerplicht van trucks. Pitruzzella veegde alle bezwaren van tafel, behalve de terugkeerplicht van trucks. Al eerder maakte ILT duidelijk dat de terugkeerplicht van vrachtwagens, maar ook die van chauffeurs, nauwelijks te handhaven valt.

Het advies van Pitruzella is slechts een advies. Een definitief oordeel van het Hof van Justitie wordt verwacht in februari 2024.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

Hoe onderneemt u met voorsprong in de transportsector? Waar liggen de kansen en hoe creëert u die vanuit financiële stabiliteit? Van Oers heeft een team speciaal voor ondernemers in de transport en logistiek. Stuk voor stuk specialisten die de branche goed kennen en vanuit hun eigen vak samen met u voorop lopen.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!