Vanoers.nlTransport en logistiekSubsidie elektrische bestelauto’s en vrachtwagens

Subsidie elektrische bestelauto’s en vrachtwagens 

Subsidie elektrische bestelauto’s en vrachtwagens

Ondernemers zetten dit jaar met subsidie ruim 5.500 elektrische bestelwagens op de weg.  Het jaarlijkse beschikbare subsidiebudget, € 22 miljoen in 2022, voor de aanschaf van dergelijke voertuigen is nu op. De subsidieregeling loopt tot en met 2025 en wordt in januari 2023 opnieuw opengesteld. Voor 2023 stelt de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat € 33 miljoen beschikbaar.

Overstap naar elektrische bestelwagens

Nederland werkt toe naar een mobiliteitssector zonder uitstoot. De inzet is om in 2030 de uitstoot van alle sectoren tezamen met ten minste 55 % gereduceerd te hebben ten opzichte van 1990. Schoon vervoer helpt dat doel te bereiken. Het kabinet wil ondernemers helpen over te stappen, bij voorkeur op het moment dat ze toch al van plan waren om een ander voertuig te kopen. Ondernemers kunnen daarom rekenen op een financiële tegemoetkoming bij de aanschaf van een elektrisch voertuig. Door subsidie en belastingvoordelen kunnen ze, afhankelijk van de grootte van hun bedrijf, 40 tot 60 % van de meerkosten van een elektrisch voertuig vergoed krijgen.

Met deze subsidie komen er dit jaar ruim 5.500 schone bedrijfswagens op de weg bij. Gemiddeld wordt er per auto ongeveer € 4.200 subsidie verstrekt. Het percentage nieuw verkochte bestelwagens dat emissieloos is stijgt. Dit jaar gaat het om ongeveer 7 %. In totaal rijden er in Nederland ruim 900.000 bestelwagens rond.

Subsidie in 2023

Op dinsdag 10 januari wordt de subsidieregeling voor 2023 opengesteld. De subsidie heeft de naam SEBA (Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s). Ook dan is het maximale bedrag per bestelwagen € 5.000. Totaal is in 2023 € 33 miljoen beschikbaar voor ondernemers die overstappen naar een elektrische bestelwagen. Dit geldt voor alle nieuwe koop- en leasebestelwagens. Bij operationele lease kan uw leasemaatschappij subsidie aanvragen. De subsidie geldt voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kg. Kijk op de website van RVO voor meer informatie. 

Let op: de koop- of leaseovereenkomst mag nog niet definitief zijn wanneer u de subsidieaanvraag indient. Zo kunt u nog afzien van de koop als u geen subsidie krijgt. In de Begrippenlijst SEBA staan details van een nog niet definitieve overeenkomst.

Bedrijfsauto’s die subsidie krijgen

U kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van de nieuwe bedrijfsauto wanneer deze voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  • Nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto’s met een elektromotor die vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2, tot een maximum gewicht van 4.250 kg.
  • Bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N1 hebben een netto catalogusprijs van € 20.000 of meer. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en inclusief opties die zijn aangebracht voorafgaand aan de afgifte van het kenteken.
  • Bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N2 hebben een verkoopprijs zonder btw van € 20.000 of meer.
  • Voor bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP-actieradius van minimaal 100 km.
  • Voor overige bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius.

De bedrijfsauto mag op de datum van aanvraag nog niet op uw naam staan. De aanschaf vindt plaats met een overeenkomst.

Wanneer is er sprake van een nieuwe bedrijfsauto?

Er is sprake van een nieuwe bedrijfsauto, wanneer onderstaande gegevens gelijk zijn:

  • de datum eerste inschrijving in Nederland;
  • de datum eerste toelating;
  • de datum tenaamstelling* op naam van de aanvrager van subsidie.

*Bij operational lease is het de datum van registratie van het verstrekkingsvoorbehoud.

Het is belangrijk om bij de koop van een nieuwe bedrijfsauto deze drie data te controleren. Soms is een bedrijfsauto al op naam geregistreerd. Deze auto is dan, ondanks de kilometerstand, niet ‘nieuw’ maar ‘gebruikt’. De bedrijfsauto komt dan niet in aanmerking voor subsidie.

Aanvragen

Aanvragen kan online van de website van het RVO. U heeft wel E-herkenning nodig. Mocht u meer informatie willen hebben over deze subsidieregeling of kunnen wij u helpen bij uw aanvraag, onze specialisten staan graag voor u klaar. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!