Vanoers.nlTransport en logistiekVoldoe voor 1 januari 2024 aan rapportageplicht energiebesparing

Voldoe voor 1 januari 2024 aan rapportageplicht energiebesparing 

Voldoe voor 1 januari 2024 aan rapportageplicht energiebesparing

Gebruikt u als ondernemer jaarlijks minstens 50.000 kWh aan elektra en/of minstens 25.000 m3 gas op één locatie, dan heeft u de wettelijke plicht om energie te besparen. Over welke maatregelen u getroffen heeft, moet u uiterlijk 1 december 2023 rapporteren bij de RVO.

Energiebesparingsplicht

Met ingang van de energiebesparingsplicht bent u als zogenaamde ‘grootverbruiker’ verplicht alle energiebesparende maatregelen te treffen waarvan de terugverdientijd vijf jaar of minder bedraagt. Ook maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder die geen energie besparen maar die wel de uitstoot van CO2 reduceren, bent u verplicht te treffen.

U voldoet aan uw plichten als u bovengenoemde maatregelen uitvoert met een terugverdientijd van vijf jaar of minder of als u alle maatregelen die voor u van toepassing zijn uitvoert die zijn vermeld op de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML). Voert u een maatregel van de EML niet uit, dan moet u een alternatieve maatregel uitvoeren die minstens evenveel energie bespaart. Valt u onder de grootverbruikers dan heeft u een energiebesparingsplicht. U moet hier iedere vier jaar over rapporteren.

Let op! Momenteel ligt er een wetsvoorstel om de terugverdientijd van vijf jaar naar zeven jaar te brengen. Mocht dit doorgaan, dan zal dit waarschijnlijk vanaf de volgende rapportageronde in 2027 het geval zijn.

Rapportageplicht

U moet normaliter uiterlijk 1 december 2023 rapporteren over uw maatregelen inzake energiebesparing. Inmiddels is duidelijk dat uitstel is verleend tot 1 januari 2024. Dit doet u bij het RVO. Rapporteren doet u digitaal. Hiervoor heeft u eHerkenning op niveau eH3 nodig.

Let op! U moet zelf de rapportage indienen. U kunt de rapportage alleen uitbesteden aan een intermediair, als u deze machtigt dit voor u te doen. Meer informatie over alle maatregelen vindt u op RVO.nl en Deb.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: SRA

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

Hoe onderneemt u met voorsprong in de transportsector? Waar liggen de kansen en hoe creëert u die vanuit financiële stabiliteit? Van Oers heeft een team speciaal voor ondernemers in de transport en logistiek. Stuk voor stuk specialisten die de branche goed kennen en vanuit hun eigen vak samen met u voorop lopen.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!