Vanoers.nlTransport en logistiekGeen enkele sector wordt door ransomware gespaard, ook de transportsector niet

Geen enkele sector wordt door ransomware gespaard, ook de transportsector niet 

Ransomware

Het aantal ransomware aanvallen lijkt wereldwijd toe te nemen én geen enkele sector blijft gespaard. Dergelijke aanvallen komen dagelijks in het nieuws.

Ransomware aanvallen

Door ING Research en SonicWall is de stijging van ransomware aanvallen sinds 2020 in kaart gebracht (Sector thema update Transport, Logistics & Mobility – ING – Grootzakelijk), zie het volgende overzicht.

Vrij vertaald betekent ransomware: gijzelsoftware. Hierbij wordt data versleuteld opgeslagen, mogelijk ook gestolen, waarna een organisatie losgeld moet betalen om weer toegang te krijgen tot bestanden of om ervoor te zorgen dat de data niet verder wordt verspreid. Overigens biedt dit geen enkele garantie. De crimineel kan na betaling van het losgeld er ook voor kiezen om data niet te ontsleutelen of alsnog uit te laten lekken.

De transportsector blijft niet gespaard van ransomware. Onlangs is een Nederlandse opleggersfabrikant geconfronteerd met de gevolgen van ransomware en tevens werd een tijd geleden een andere bekende logistieke partij in Nederland getroffen door ransomware waardoor supermarkten niet effectief bevoorraad konden worden.

Beter wapenen tegen cybercriminaliteit

TLN heeft haar leden opgeroepen om zich beter te wapenen tegen cybercriminaliteit. Zij meldt tevens dat ruim 40 procent van de bedrijven in de logistieke sector te maken heeft gehad met cybercriminaliteit of hacking. De transportsector blijft enigszins achter met het nemen van cybersecurity maatregelen (Sector thema update Transport, Logistics & Mobility – ING – Grootzakelijk), terwijl de ketenpartners in de logistieke keten steeds vaker vragen naar de wijze waarop met informatieveiligheid wordt omgegaan. In het volgende overzicht wordt weergegeven hoe de logistieke sector het doet op vlak van ICT-veiligheid in relatie tot andere sectoren in Nederland.

Ransomware besmetting voorkomen

Hoe voorkom je nu een ransomware besmetting én wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? Een aantal maatregelen die uiterst effectief zijn in het voorkomen van een ransomware besmetting zijn:

  • Het toepassen van multi-factorauthenticatie.
  • Het installeren van de meest recente beveiligingsupdates.
  • Zorg voor een effectieve back-up- en herstelprocedure, zorg er voor dat de back-up zich niet in de back-up kan nestelen.
  • Installeer een adequate anti-malwarescanner en houd deze up-to-date.
  • Let op phishingmails, klik niet op bijlagen en links in e-mails die u niet verwacht te krijgen of die u niet vertrouwt. Train uw medewerkers hierop!
  • Heb continu zicht op de datastromen binnen uw ICT-netwerk, zodat u potentieel kwaadaardig gedrag tijdig kunt detecteren en hierop kunt acteren. Onze security monitoring oplossing realiseert dit voor uw organisatie.
  • Van Oers ondersteunt u bij het nemen van preventieve maatregelen én voorziet in security monitoring dienstverlening, zodat tijdig op een potentiële ransomware infectie geacteerd kan worden om zo schade te beperken.

Bent u benieuwd hoe uw organisatie ervoor staat? Onze collega’s van IT Advies kunnen u ondersteunen en adviseren op het gebied van bescherming van uw IT-processen, IT Audit en Assurance, cybersecurity en informatiebeveiliging en privacy.

Meer informatie

Komt u graag eens in gesprek met één van onze specialisten, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!