Vanoers.nlTransport en logistiek, IT AdviesPas op een hacker passeert

Pas op een hacker passeert 

Pas op een hacker passeert

Op 23 november jl. werd vanuit Transport en Logistiek Nederland (TLN) een Webinar georganiseerd waarbij een ethisch hacker aan het woord kwam.  Goed beschermd zijn tegen computeraanvallen (cybercrime) begint met het begrijpen van een hacker. De kennis van de hacker is samengevat, zodat u kennis kan maken met hun werkwijze en de stappen die u kunt nemen om een hacker buiten de deur te houden.

Een Ethisch hacker?

Er kan tegenwoordig onderscheid gemaakt worden tussen goede en slechte hackers. Slechte hackers zijn degenen die een cyberaanval plegen en uw organisatie hiermee benadelen. Een goede hacker, ook wel een ethisch hacker, heeft goede bedoelingen bij het uitvoeren van een hack. Dhr.W.van Dongen, ethisch hacker van beroep, helpt mkb-organisaties met het vinden van zwakheden in digitale beveiliging.

De aanval

Een veelgehoorde uitspraak is volgens Dhr W.van Dongen: “Ons transportbedrijf is absoluut niet interessant voor hackers”, wat ervoor zorgt dat deze bedrijven geen of niet voldoende aandacht schenken aan cybersecurity. Een hacker maakt echter geen onderscheid tussen tussen organisaties. Hij gebruikt namelijk software die een geautomatiseerde hackaanval uitvoert. De vraag is dan ook niet of een organisatie gehackt wordt, maar wanneer. Een aanval start altijd met zwakheden in de beveiliging, zoals gelekte wachtwoorden die beschikbaar zijn in grote databases voor hackers. Maar ook door het niet installeren van updates waardoor achterdeurtjes open staan in software.

Een andere veel ingezette actie is het verkrijgen van inloggegevens van medewerkers via een phishing actie.  Een tip die de ethisch hacker meegeeft is om te controleren of uw wachtwoord gestolen is, via de website Have I Been Pwned. Is uw wachtwoord gestolen, verander dan meteen het wachtwoord en schakel daarbij een dubbele verificatie laag in (2-Factor-Authentication).

Kleine foutjes, grote gevolgen

“Er heerst veel schaamte rondom digitale beveiliging”, vertelt dhr. W.van Dongen verder. Daarbij gaf hij het voorbeeld van een medewerker van een transportbedrijf die per ongeluk op de phishinglink klikte, waarbij het leek te gaan om een valide betaling van een bank. De medewerker heeft via de link ingelogd en daarmee de inloggegevens vrijgegeven. Door schaamte werd door de medewerker niet gemeld dat er op de link geklikt was, wat grote gevolgen had voor de organisatie, haar financiële gezondheid en imago. Leer daarom medewerkers omgaan met phishing (door training) en maak ze bewust van het proces waar meldingen behandeld worden rondom phishing en andere beveiligingsvragen.

“Betaal niet”

Fysieke IT-beveiliging is ook belangrijk, heeft iedereen toegang tot wifi of tot computers binnen een organisatie? Dan is het ook heel eenvoudig om toegang te krijgen tot het netwerk van een organisatie. Vaak wordt dan een aanval gebruikt om alle bestanden te versleutelen, een Ransomware aanval, met als ultiem doel van de hacker om geld te ontvangen. Dhr. W. van Dongen, geeft als tip mee: “Betaal niet. Daarmee blijft Ransomware actief en biedt het geen garantie op een vervolg aanval”. Om te zorgen dat u niet hoeft te betalen is het daarom belangrijk dat u een goede back-up heeft die beschikbaar is op verschillende locaties en regelmatig getest wordt op betrouwbaarheid.

Houdt een hacker buiten de deur

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat uw basisbeveiliging op orde is, door het in acht nemen van enkele tips. In een recent artikel van IT Advies worden enkele tips en tricks gegeven. Bent u daarnaast al op de hoogte van de NIS2-richtlijn waar het Europees Parlement recent een akkoord over heeft bereikt? Als transportorganisatie maar mogelijkerwijs ook als toeleverancier valt uw organisatie onder essentiële sectoren, waarbij de NIS2-richtlijn digitale maatregelen ter preventie van cyberincidenten voorschrijft.

De specialisten van Van Oers IT Advies helpen u graag. Wilt u uw ISO-certificering behalen of weten of uw organisatie voldoet aan de eisen? Middels het Cybersecurity Assessment controleert u uw cyberweerstrategie en krijgt u tips om deze te verbeteren. Daarnaast bieden we mogelijkheden om uw personeel te trainen, bijvoorbeeld door het Cybersecurity Awareness programma.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!