Vanoers.nlTransport en logistiekOnline voertuig register nu geopend

Online voertuig register nu geopend 

Online voertuig register nu geopend

Op het NIWO-ondernemersloket is op 11 mei 2022 het online voertuigregister geopend. Dat betekent dat alle transportbedrijven met een Eurovergunning hun voertuigen en aantal chauffeurs kunnen gaan registreren. Vervoerders kunnen voertuigen handmatig per kenteken of via het importeren van een csv-bestand registreren.

Mogellijke verplichting online voertuigregister

In het online voertuigregister geeft de onderneming kentekens van voertuigen op, waarvoor een vergunningbewijs is afgegeven. Doel is om fraude tegen te gaan. De NIWO heeft besloten om het doorgeven van kentekens in het online voertuigregister verplicht te gaan stellen op het moment dat de maatregelen uit het mobiliteitspakket in werking treden. Op het gebied van voertuigregistratie hebben de nieuwe regels nog geen kracht van wet. Daarom is het invullen van het voertuigregister op dit moment nog niet verplicht. Deze verplichting gaat er wel komen. Het niet invullen van het voertuigenregister kan dan grote gevolgen hebben, zoals intrekking van de Eurovergunning.

Advies NIWO

De NIWO adviseert om het online voertuigregister uiterlijk in de loop van de zomer te gaan gebruiken. Zo doet men alvast ervaring op en is men klaar wanneer de regels in werking treden. De voertuiggegevens hoeven dan alleen nog maar up-to-date te worden gehouden. Het voertuigregister komt als module op het NIWO-ondernemersloket te staan. Om in te loggen heeft u eHerkenning op niveau 3 (EH3) nodig.

Waarom is dit nodig?

Om te voldoen aan de nieuwe Europese regels voor de registratie van voertuigen en chauffeurs.
Om in de toekomst klaar te zijn voor documentloos rijden. Er kan aan de hand van het kenteken gecontroleerd worden of er tegenover dat voertuig een vergunning bewijs staat.
Om bedrijven uit de transportsector te weren die zich niet aan de regels houden. Geen opgave van kentekens betekent geen reële vestiging en dus dat de NIWO de vergunning kan weigeren of intrekken.

Overigens moeten transportbedrijven al langer kentekens en bewijsstukken ten aanzien van hun voertuigen doorgeven aan de NIWO. Dit gebeurt bij de eerste aanvraag van een vergunning, de vijfjaarlijkse verlenging of een aanvraag voor extra vergunning bewijzen. Hiermee kan de NIWO vaststellen of de onderneming voertuigen tot haar beschikking heeft. Zonder voertuigen is er geen sprake van een werkelijke en duurzame vestiging, oftewel geen reële vestiging. Het hebben van een reële vestiging is een van de vergunning voorwaarden.

Indien de voertuigen in een aparte BV zijn ondergebracht en worden verhuurd aan de NIWO plichtige entiteit dan kan bij de registratie worden aangeven dat de wagens in eigendom zijn.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!