Vanoers.nlTransport en logistiekOmzet wegtransport daalt met bijna vier procent

Omzet wegtransport daalt met bijna vier procent 

Omzet wegtransport daalt met bijna vier procent

De omzet van de transportsector was in het tweede kwartaal van 2023 ruim 5% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de eerste omzetdaling in twee jaar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet in bijna alle deelbranches, alleen de luchtvaartsector zette meer om. Het wegtransport boekte 3,95% minder omzet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzetcijfers transport

De omzet van de luchtvaartsector nam toe met ruim 8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2022 steeg de omzet al tot het hoogste niveau ooit, onder andere omdat er weer werd gevlogen na het opheffen van de coronamaatregelen.

De omzet nam vooral toe in het personenvervoer. Dit kwam onder andere door gestegen prijzen en omdat er meer gereisd werd na het afschaffen van de coronamaatregelen.

In het goederenvervoer daalde de omzet daarentegen, omdat er minder goederen werden vervoerd. Dit kwam onder andere doordat er minder werd geproduceerd in de industrie, de bouw achterbleef en de internationale handel terugliep.

Verwachtingen personeelscijfers en omzet

Drie kwart van de bedrijven in de transportsector verwacht komend kwartaal hetzelfde aantal werknemers te hebben als in het tweede kwartaal. Een op de vijf bedrijven denkt ze minder mensen kunnen inzetten. In het tweede kwartaal van 2023 steeg het aantal openstaande vacatures met ongeveer 500 naar 18,5 duizend. Het aantal vervulde vacatures daalde met ongeveer 1000 vergeleken met vorig kwartaal.

Slechts 2% van de bedrijven in de transportsector denkt dat de prijzen komend kwartaal zullen dalen en 7% denkt dat de omzet daalt. De overige bedrijven verwachten dat de omzet en prijzen gelijk blijven of stijgen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: TTM

  • icon
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!