Vanoers.nlTransport en logistiekMobility Package: terugkeerplicht opleggers en getrokken materieel geschrapt

Mobility Package: terugkeerplicht opleggers en getrokken materieel geschrapt 

mobility package terugkeerplicht geschrapt

In een eerder artikel schreven wij al over de terugkeerplicht van getrokken materieel naast de terugkeerregeling motorvoertuigen. We vroegen ons toen al af hoe de handhaving hierop zou plaatsvinden, getrokken materieel heeft immers geen Tacho. De Europese Commissie heeft nu de omstreden terugkeerplicht voor opleggers en getrokken materieel toch verwijderd uit het Mobiliteitspakket.

Toelichting terugkeerplicht

In juni werd de toelichting gepubliceerd met daarin duidelijk de stelling dat de terugkeerplicht ook gold voor opleggers en aanhangwagens ‘voor zover deze ter beschikking staan van wegvervoerondernemingen’. De verplichte terugkeer van getrokken materieel leidde tot veel verbazing bij onder meer TLN, dat opheldering vroeg aan de Europese Commissie (EC). Een van de voornaamste bezwaren was dat de handhaving van de terugkeerplicht bij opleggers bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk is. Bij trucks is er nog een handhaving via de tachograaf mogelijk.

Herpublicatie

Het schrappen van de zin over trailers en aanhangwagens is stilletjes gebeurd. De EC heeft deze week een herpublicatie met een reeks van vragen en antwoorden over de terugkeerplicht geplaatst, waarin duidelijk wordt dat de eerdere uitleg is herzien. Alleen motorvoertuigen en combinaties van voertuigen die gebruikt worden in het internationaal vervoer moeten terugkeren naar een van de vestigingen in het land van vestiging.

Terugkeerplicht motorvoertuig

TLN heeft de EC ook verder bevraagd om meer duidelijkheid te krijgen over de terugkeerplicht van het motorvoertuig , o.a. de controles erop, de bewijslast en waar en hoe lang het voertuig precies moet terugkeren.  De EC heeft de antwoorden hierop in deze link gepubliceerd.

Voertuigcombinaties vallen zeker nog wel onder de terugkeerplicht. Er loopt nog steeds een zaak bij het Europese Hof van Justitie tegen de terugkeerplicht van motorvoertuigen. De verwachting is dat de advocaat-generaal van het Hof van Justitie in oktober zijn advies geeft en dat het Hof eind december vonnist.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: TTM

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!