Vanoers.nlTransport en logistiekKilometerheffing vrachtwagens mogelijk vanaf 2026

Kilometerheffing vrachtwagens mogelijk vanaf 2026 

De kilometerheffing voor vrachtwagens gaat naar verwachting in vanaf 2026. De netto-opbrengsten van de vrachtwagenheffing gaan naar verduurzaming van transport.

Oplevering kilometerheffing

Het ministerie van Infrastructuur schat in dat de heffing jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro gaat opleveren. Dat geld wordt besteed aan vrachtwagens die rijden op bijvoorbeeld waterstof, het tijdelijke gebruik van hernieuwbare brandstoffen en het verminderen van aantal gereden kilometers door logistieke ketens te optimaliseren.

Andere kosten voor vrachtwagenchauffeurs worden lager na de invoering van de vrachtwagenheffing. Zo verdwijnt de belasting voor zware voertuigen – het zogeheten Eurovignet – en gaat de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens naar het Europese minimumniveau.

Duurdere maatregel

Wel blijkt invoering van de maatregel fors duurder dan eerder gedacht. Eerder werden de kosten voor implementatie op 200 miljoen euro geraamd, maar nu gaat het ministerie uit van 400 miljoen. Die verdubbeling komt volgens het ministerie onder meer omdat een deel van de ICT-kosten nu onder de eenmalige uitgaven valt en niet onder de structurele uitgaven. Ook vallen bepaalde kostenposten, die bijvoorbeeld betrekking hebben op de administratie, hoger uit.

Het wetsvoorstel lag al enige tijd klaar, maar is op 15 september 2021 naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer wil dat het parlement zich over de wet kan buigen, ondanks dat het kabinet nu demissionair is.

Meer informatie

Wil u over dit onderwerp ook eens van gedachte wisselen met een van onze transportspecialisten, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Manager accountancy
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en Logistiek
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!