Vanoers.nlTransport en logistiekEuro 7 wordt een tussenstap op de weg naar zero-emissie

Euro 7 wordt een tussenstap op de weg naar zero-emissie 

Euro 7 wordt een tussenstap op de weg naar zero-emissie

De Europese Commissie heeft onlangs haar plannen bekendgemaakt voor nieuwe emissienormen voor personenauto’s, bestelauto’s en vrachtauto’s. Er ligt een voorstel voor Euro 7-motoren. De levering komt naar verwachting vanaf 2026 op gang.

Voorstel

Het was volgens TLN al een tijdje de vraag of Brussel voor nieuwe vrachtauto’s nog met een nieuwe euronorm zou gaan komen of in één keer aanstuurt op uitsluitend zero-emissietechnologie. Het voorstel dat de Europese Commissie onlangs naar buiten bracht laat zien dat er gekozen is voor een tussenstap met Euro 7-emissienormen voor vrachtauto’s. Voorlopig houdt de commissie de weg dus nog open voor verbrandingsmotoren die zullen moeten voldoen aan nog scherpere emissie-eisen.

Emissies banden en remmen

Nu het voorstel voor Euro 7 er ligt, starten de onderhandelingen over de verdere uitwerking. Scherpere emissienormen vergen investeringen van truckfabrikanten om straks te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen, terwijl de fabrikanten inmiddels ook inzetten op trucks met zero-emissieaandrijflijnen. Het nieuwe voorstel beoogt ook de fijnstofemissies van banden en remmen te normeren. Dat is een nieuwe invalshoek die zeker nog nadere uitwerking vergt qua uitvoerbaarheid en effectiviteit.

Is Euro 7 het investeren waard?

Op het vlak van emissienormen komt de Europese Commissie binnenkort ook met aanscherpingen voor de verkoop van zero-emissievrachtauto’s. Voor truckfabrikanten komt het aan op de definitieve wetgevingstrajecten voor Euro 7 en zero-emissie. Daaruit zal blijken of er nog kosteneffectief te investeren valt in een nieuwe generatie verbrandingsmotoren voor vrachtauto’s.

Hetzelfde geldt voor transporteurs, want de prijs van een Euro 7-truck zal te zijner tijd beslist de Euro 6-truck ruimschoots overstijgen, stelt TLN. Ook bij vervoerders komt dus de afweging om de hoek kijken om direct door te stappen naar een vrachtauto met een elektrische aandrijflijn. Zeker als de prijs van elektrische trucks de komende jaren daalt en er met de ontwikkeling van het elektriciteitsnet en de waterstofinfrastructuur stevige stappen worden gezet.

Wanneer wordt Euro 7 ingevoerd?

Over de invoeringstermijn van de Euro 7-norm valt volgens TLN nog niet veel te zeggen. Naar verwachting zullen de onderhandelingen over het voorstel komend jaar plaatsvinden. Met besluitvorming en publicatie in 2023 zal de levering van Euro 7-trucks naar verwachting vanaf 2026 op gang kunnen komen. Lees hier het Euro 7-voorstel van de Europese Commissie.

Waarin investeren?

Onlangs heeft het transportteam van Van Oers ook een bijeenkomst gehad met TLN inzake de weg naar verduurzaming. Tijdens de discussie over Euro 7 versus zero-emissie vrachtauto’s doemt toch de veronderstelling op dat de komst van Euro 7 vooral een stimuleringsmaatregel gaat vormen naar elektrificatie. De tijd zal het uitwijzen.

Feit is wel dat de investeringsbeslissingen die vandaag de dag genomen worden ook bekeken moeten worden in het toekomstperspectief. Hoeveel jaar moet de vrachtauto mee en wat is dan nog de restwaarde ervan uitgaande dat de vrachtauto de technische levensduur wel kan uitzitten? En wat als het de economische levensduur tussentijds al niet kan uitzitten? Investeren in 2026 of 2027 in een dure Euro 7 verbrandingsmotor met een afschrijvingstermijn van 6 a 7 jaar, dan is het 2034. En als blijkt dat je met een verbrandingsmotor vanaf 2030 de geleverde transportdiensten niet meer mag uitvoeren, moet mogelijk wel afgewaardeerd worden, met alle gevolgen van dien. Daarnaast wordt de vraag interessant hoe de tweedehandsmarkt zich zal gaan ontwikkelen zowel voor wagens met verbrandingsmotoren als voor accu gedreven trucks.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: T&L

  • icon
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!