Vanoers.nlTransport en logistiekHet ERRU register, een vervolg

Het ERRU register, een vervolg 

Het ERRU-register

Op 1 april 2021 is het ERRU-register in Nederland in werking getreden. Hierin worden in heel Europa kleine en grote overtredingen op transportgebied geregistreerd, waarbij strafpunten toegekend worden. Bij een teveel aan strafpunten stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek in naar het transportbedrijf en de vakbekwaam persoon, wat kan resulteren in het intrekken van de NIWO-vervoersvergunning en het diploma van deze persoon, waardoor het transportbedrijf direct moet sluiten.

Strafpunten

Algemeen is bekend dat de strafpunten bij overtredingen zoals overbelading en overschrijdingen van de rij-en rusttijden geregistreerd worden. Er zijn echter ook 24 ADR-overtredingen in de wet vermeld waarbij deze strafpunten ook worden geregistreerd.

Een ernstige overtreding is bijvoorbeeld als er ADR wordt vervoerd maar dit op geen enkele manier kenbaar wordt gemaakt, zowel in de papieren als door het ontbreken van oranje borden op het voertuig. Dit levert 9 strafpunten op.

Andere overtredingen, die slechts 3 strafpunten opleveren, zijn het ontbreken van gegevens op het vervoersdocument, het ontbreken van een ADR-certificaat, een ADR-keuringscertificaat van het voertuig of een overtreding van het rookverbod bij laden en lossen. Overtredingen die 1 strafpunt opleveren zijn het ontbreken van een brandblusser, een item in de persoonlijke uitrusting of schriftelijke instructies en onjuiste etikettering van het voertuig.

Strafpunten voorkomen

Het juist invullen van de vrachtbrief is dus van groot belang. Bij een bewezen overtreding komt de vervoerder er dus niet meer vanaf met een geldboete, maar worden er ook 3 strafpunten geregistreerd, ook als het eigenlijk niet zijn schuld was. Het is daarom van belang om bezwaar te maken zolang dat kan en onderweg niet akkoord te gaan met een schikking.

Aantal strafpunten afhankelijk van bedrijfsgrootte

Hoe meer vervoersvergunningen een transportbedrijf heeft, hoe minder strafpunten er per voertuig geregistreerd mogen worden. Voor een eigenrijder geldt een maximum van 18 strafpunten, maar voor een bedrijf met 20 vergunningen maar maximaal 36 strafpunten. Meerdere kleine overtredingen kan een bedrijf dus al snel in de gevarenzone brengen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: TTM

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Manager accountancy
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en Logistiek
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!