Vanoers.nlTransport en logistiekBedrijven stellen strengere eisen voor de CO2-uitstoot van vrachtwagens

Bedrijven stellen strengere eisen voor de CO2-uitstoot van vrachtwagens 

Bedrijven stellen strengere eisen voor de CO2 uitstoot van vrachtwagens

Tientallen grote bedrijven eisen dat de Europese Unie strengere regels invoert voor de CO2-uitstoot van vrachtwagens. Multinationals als Heineken, Nike en IKEA hopen dat ambitieuzere doelstellingen zorgen voor meer investeringen van autofabrikanten in elektrische vrachtauto’s.

Brief aan Europees Parlement

“We zijn er klaar voor en hebben uitstootloze trucks gekocht, maar we hebben er meer nodig in zowel aantal als variatie”, staat in de door 41 bedrijven ondertekende brief die de Financial Times heeft ingezien.

De briefschrijvers, waar ook logistiek concern Maersk en voedingsmiddelengigant Nestlé bij horen, willen dat de EU de verplichte CO2-reductie voor zware trucks aanscherpt naar minstens 65 procent in 2030. In de huidige plannen van de Europese Commissie is dat 45 procent. Op die manier moet de algehele uitstoot van broeikasgassen in de EU in dat jaar met 55 procent verlaagd zijn.

Aanpassingen voor schoner vrachtverkeer

Volgens de zakenkrant versturen de bedrijven de brief maandag naar het Europees Parlement en de milieuministers van de lidstaten. De oproep zou samenvallen met gesprekken binnen het Europees Parlement over mogelijke aanpassingen aan de voorstellen van de Europese Commissie voor schoner vrachtverkeer.

Op dit moment is het aanbod elektrische trucks nog erg klein. Ze zijn lastiger in te zetten dan bijvoorbeeld elektrische personenauto’s, omdat ze veel meer gewicht moeten vervoeren en vaak ook langere afstanden afleggen. Dat zou betekenen dat ze veel zwaardere batterijen nodig hebben.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!