Vanoers.nlTransport en logistiekData delen: een kans voor de transport en logistiek

Data delen: een kans voor de transport en logistiek 

Data delen - Kansen voor de logistiek

De verwachtingen voor transport en logistiek zijn hoog. De sector kampt met een personeelstekort, maar consumenten willen wel dat hun bestelling snel in huis is. Ook staan veel logistieke bedrijven onder politieke en maatschappelijke druk om te verduurzamen. Gelukkig zijn er ook kansen waarmee u de efficiëntie in uw bedrijf verhoogt: data delen.

Gebrek aan inzicht in inefficiënte processen

Tegenwoordig bestaan logistieke ketens uit talloze schakels. Zelden heeft een schakel overzicht over de gehele keten, waardoor inefficiënte processen niet zichtbaar zijn. Uit recent onderzoek van ABN AMRO blijkt dat het delen van data met alle schakels zeer waardevol kan zijn voor logistieke bedrijven. Processen kunnen beter op elkaar afgestemd worden en dat leidt tot een snellere, efficiëntere en duurzamere logistiek.

Data delen: in de praktijk blijkt het lastig

Uit het onderzoek komt naar voren dat logistieke bedrijven bereid zijn om data te delen. Echter ervaren zij problemen bij het delen van data en het afstemmen van processen wanneer meerdere partijen betrokken zijn, bijvoorbeeld transporteurs die fungeren als onderaannemers.

Besparingen door het delen van data

Naar verwachting kan de beladingsgraad met ruim 10% omhoog. Dat betekent 10% minder kilometers, 10% minder vrachtwagens, 10% lagere kosten en 10% minder CO2-uitstoot. Jaarlijks kan dit een besparing van 500.000 ton CO2 opleveren! Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 3,5 miljoen keer vliegen naar Parijs, 8 miljard kilometer reizen met de trein of 250 miljoen dagen ademhalen.

Meer weten over het delen van data?

Lees het volledige rapport van ABN AMRO. Naast alle onderzoeksresultaten, leest u ook de mogelijkheden, belemmeringen en aanbevelingen van het delen van data in de logistieke sector. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Manager accountancy
Contact
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout

Van Oers Transport en Logistiek
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

anja vriends
Anja Vriends | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek