Vanoers.nlTransport en logistiekBtw uit ander EU-land vóór 1 oktober terugvragen

Btw uit ander EU-land vóór 1 oktober terugvragen 

Btw uit ander EU-land voor 1 oktober terugvragen

Heeft u in 2019 in een ander EU-land btw betaald? Dan kunt u deze btw tot 1 oktober 2020 terugvragen via de Nederlandse belastingdienst. Het moet dan gaan om goederen en diensten die u voor uw in Nederland gevestigde bedrijf heeft gebruikt en waar geen verleggingsregeling heeft plaatsgevonden. Het drempelbedrag voor een heel jaar is 50 euro, voor een kwartaal is de drempel 400 euro. U moet bewijsstukken meesturen en om deze btw terug te kunnen vragen zijn aparte inloggegevens nodig. Vraag deze dan ook tijdig aan.

Terugvragen buitenlandse btw

Ondernemers kunnen tot en met 30 september van het lopende jaar een verzoek indienen om de buitenlandse btw, met betrekking tot EU-landen, terug te vragen die in het jaar ervóór aan hen is gefactureerd. Het is hierbij relevant dat de betreffende ondernemer geen btw-aangiften indient in het EU-land waar de btw wordt teruggevraagd. Vanzelfsprekend moet de aangerekende btw worden gebruikt voor de btw-belaste activiteiten van de betreffende ondernemer.

Aangehaald verzoek betreft een elektronisch teruggaveverzoek, welke de Nederlandse Belastingdienst doorstuurt naar de Autoriteiten binnen Europa. Vóórdat een dergelijk verzoek kan worden gedaan, dient de betreffende ondernemer eerst inlogcodes aan te vragen (gebruikersnaam en wachtwoord) om in te kunnen loggen op het platform. Desgewenst kunnen wij laatstgenoemde aanvraag en de teruggaafverzoeken verzorgen. Let wel, de aanvraag tot afgifte van de inlogcodes kan een aantal weken duren. Zorg er derhalve voor dat de inlogcodes tijdig worden aangevraagd.

EU-ondernemers kunnen voorts een verzoek indienen om de buitenlandse btw, met betrekking tot sommige landen buiten de EU, terug te vragen welke aan hen is gefactureerd. Dit kan doorgaans tot en met 30 juni van het lopende jaar voor de btw welke betrekking heeft op het jaar ervóór en dient doorgaans schriftelijk te worden ingediend. Voor alle bovengenoemde verzoeken geldt dat de facturen met btw dienen te voldoen aan de factuurvereisten.

Terugvragen buitenlandse dieselaccijns

In een aantal landen binnen Europa is het mogelijk een (deel) van de dieselaccijns terug te vragen op brandstof. Op welke wijze dit mogelijk is, hangt af van het land waarin de dieselaccijns wordt teruggevraagd. In tegenstelling tot het terugvragen van buitenlandse btw geldt voor het terugvragen van dieselaccijns geen uniforme Europese werkwijze. Wij verzorgen de teruggaven veelal voor transportbedrijven welke ook in België tanken. Met betrekking tot België dienen de verzoeken schriftelijk ingestuurd te worden naar de Belgische Belastingdienst. Vóórdat een dergelijk verzoek ingestuurd kan worden is een vergunning nodig. Aanvraag tot afgifte duurt veelal 6 tot 8 weken. Raadzaam is derhalve om tijdig de vergunning aan te vragen (met behulp van uw adviseur). Vraag gerust naar de mogelijkheden en andere formaliteiten in dit kader. Wij helpen u graag verder op weg!

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op onze adviseurs.

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Manager accountancy
Contact
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.